Podcasten som sätter ljus på historiska kvinnor i länet

Länsstyrelsen Kalmar län och Kalmar läns museum vill lyfta kvinnor i vår närmiljö och historia som inte är så berömda som de egentligen borde vara.
Publicerad 13 juli 2021
Kalmar läns museum.
Kalmar läns museum.Foto: LEIF INGVARSON / MOSTPHOTOS

Detta gör man genom en ny podcast med namnet ”Ljus på kvinnor”. I podden lyfts bland annat Kata Dahlström, Cecilia Fryxell och Margit Friberg.

Kvinnorna som berörs i podden har alla kopplingar till länet och levde under 1800- och 1900-tal. Gemensamt är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och utmanade dåtidens förväntningar på könsroller.

”Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men män har i alla tider givits förtur inom historieskrivningen. Könsfördelningen är sned också när det gäller forskning och läromedel även om kvinnor numera börjat få lite mer utrymme i historieböckerna”, skriver länsstyrelsen och Kalmar läns museum i ett pressutskick.

Första avsnittet släpptes den 9 juli och handlar om Emmy Rappe.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.