unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Poddpremiär: ”Vi ÄR inte cancer”

Idag har Anna Wahlstam, Kalmar och Victoria Vestman, Algutsrum, premiär för sin gemensamma podd som fått det talande namnet ”Vi ÄR inte cancer”.
– Det är viktigt för oss att förmedla, att man är inte sin sjukdom, man är fortfarande människa, säger duon.
Victoria Vestman och Anna Wahlstam har nu släppt första avsnittet av deras gemensamma podd.
Victoria Vestman och Anna Wahlstam har nu släppt första avsnittet av deras gemensamma podd.
Foto: Sara Jonasson

Deras vägar möttes för första gången i oktober 2019. Då var Victoria Vestman från Algutsrum mitt uppe i sin behandling av bröstcancer och Anna Wahlstam hade nyligen avslutat sin, som för hennes del var fajt nummer två mot cancer. Idag, knappt ett halvår senare, släpper de sin första gemensamma podd ”Vi ÄR inte cancer”.

– Den handlar om vår erfarenhetsbaserade kunskap av att ha haft cancer, vad den har gjort med oss, format om oss både kroppsligen och själsligen. Vår identitet är inte en sjukdom eller diagnos, det har hänt oss och vi kom ut tvättade och ärrade av cancer, men starka, beskriver de båda.

I första avsnittet berättar Victoria om sin kamp mot cancern och i avsnitt två som släpps nästa söndag, berättar Anna sin historia. I kommande avsnitt hoppas de också kunna bjuda in gäster och lyfta ämnen och tankar från lyssnarna.

– Vi har även ett Instagramkonto - Vestman & Wahlstam där vi hoppas få reaktioner och reflektioner, kanske finns det någon annan där ute som vill dela med sig av sin historia, säger Victoria.

Vår intervju sker via Facetime bara några timmar efter att premiäravsnittet har släppts live, och redan har reaktioner börjat komma in till duon.

– Ja, vi fick meddelande från en tjej som skrev att hon hade lyssnat på sitt livs första podcast och skrev att hon tyckte den var ”ett bra sätt för en själv att bearbeta det man har varit med om”.

Och det är också det som var tanken med podden och duons gemensamma arbete, att finnas där för andra som går igenom samma sak.

– Vi vill lyfta fram svåra saker och att vi måste våga prata om det, inte förminska det på något vis utan mer att man kan gå stark ur det tillsammans. Det är också jätteviktigt, att känna att man har någon vid sin sida som faktiskt har gjort det här. Vi vill fånga upp den mannen eller kvinnan som fått ett cancerbesked, säga att vi har också gjort det här, vi går med dig, förklarar Anna och Victoria.

Att tillsammans gå igenom sina erfarenheter och upplevelser är en styrka, menar de.

– Om jag tänker tillbaka på hur det var att spela in det här första avsnittet så var det tufft. Från att sitta och prata glatt med varandra, till att komma in på vissa ämnen som gör att man börjar gråta. Det var händelser och känslor som jag nästan hade glömt bort som kom tillbaka, berättar Victoria.

– Sen är det så att vi också vänder jättefort och har superkul och det är så skönt att vi vet att vi är så trygga med varandra, fyller Anna i.

Ja, när man möter dessa båda kvinnor är det lätt att tro att det är flera år av vänskap och systerskap som ligger till grund för deras starka relation. Och på sätt och vis är det kanske så, även om deras vägar fysiskt möttes långt senare. I vilket fall som helst, är de ett väldigt konkret exempel på en så kallad bröstsyster, som var och en och tillsammans, står redo att följa fler systrar längs deras resa i kampen mot cancer.

Klicka här för att komma till podden!

2 bilder
enlarge

Läs mer

Förlust för både Vikings och Kalmar HC

Sport. Tung söndag för de lokala lagen.
.

Inbrott i flera källare i Kalmar

Kalmar. En tv som tros komma från ett inbrott hittades senare.
Inbrott i flera källare i Kalmar

Avdelning på förskola stängs efter covidsmitta

Coronavirus. De kan inte längre bemanna med tillräckligt antal personal.
.

Företag utsatt för inbrott i Kalmar

Nyheter. Man gripen i närområdet.
.

Inbrott på golfklubben i Kalmar – person gripen i närområdet

Kalmar. Polisen sökte i området och hittade en misstänkt gärningsman.
Inbrott på golfklubben i Kalmar – person gripen i närområdet

Unga kvinnor i bråk i Kalmar – en misshandlad

Kalmar. Anmälan har upprättats.
Unga kvinnor i bråk i Kalmar – en misshandlad

”Skynda långsamt och våga testa”

Kalmar. Kalmar i rörelse del 2 sätter fokus på löpning i allmänhet, och löparglädje i synnerhet!
”Skynda långsamt och våga testa”

Rörelse är målet

Nytt tema:. KalmarPostens nya tema ”Kalmar i rörelse” är vårt sätt att bidra till en bättre folkhälsa i vår region. Tillsammans med Jonas Carlander, Matilda Taylor, Liselotte Klemming, Claes Hydvall och Patrick ”Poppe” Karlsson vill vi peppa och inspirera till rörelse på alla nivåer.
Rörelse är målet

Nytt utegym vid Norrlidsbadet

Kalmar. Lagom till sommaren står det nya utegymmet vid Norrlidsbadet klart för allmänheten.
Nytt utegym vid Norrlidsbadet

Kalmar blir modellkommun för äldreomsorgens digitalisering

Kalmar. Kalmar är en av tio utvalda modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering.
Kalmar blir modellkommun för äldreomsorgens digitalisering

Lindsdalstrio startar egen tidning

Kalmar. KalmarPosten har fått en konkurrent. Tidningen Lindsdalsnytt kommer ut på fredagar och däremellan släpper de intervjuer och reportage på sin webb och Youtube.
Lindsdalstrio startar egen tidning

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Kalmar. Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.
Regionen utvidgar provtagningar för covid-19