Annons

Poddpremiär: ”Vi ÄR inte cancer”

Idag har Anna Wahlstam, Kalmar och Victoria Vestman, Algutsrum, premiär för sin gemensamma podd som fått det talande namnet ”Vi ÄR inte cancer”.
– Det är viktigt för oss att förmedla, att man är inte sin sjukdom, man är fortfarande människa, säger duon.
KALMAR/ÖLAND • Publicerad 7 juni 2020 • Uppdaterad 19 april 2021
Victoria Vestman och Anna Wahlstam har nu släppt första avsnittet av deras gemensamma podd.
Victoria Vestman och Anna Wahlstam har nu släppt första avsnittet av deras gemensamma podd.Foto: Sara Jonasson

Deras vägar möttes för första gången i oktober 2019. Då var Victoria Vestman från Algutsrum mitt uppe i sin behandling av bröstcancer och Anna Wahlstam hade nyligen avslutat sin, som för hennes del var fajt nummer två mot cancer. Idag, knappt ett halvår senare, släpper de sin första gemensamma podd ”Vi ÄR inte cancer”.

– Den handlar om vår erfarenhetsbaserade kunskap av att ha haft cancer, vad den har gjort med oss, format om oss både kroppsligen och själsligen. Vår identitet är inte en sjukdom eller diagnos, det har hänt oss och vi kom ut tvättade och ärrade av cancer, men starka, beskriver de båda.

Annons

I första avsnittet berättar Victoria om sin kamp mot cancern och i avsnitt två som släpps nästa söndag, berättar Anna sin historia. I kommande avsnitt hoppas de också kunna bjuda in gäster och lyfta ämnen och tankar från lyssnarna.

– Vi har även ett Instagramkonto - Vestman & Wahlstam där vi hoppas få reaktioner och reflektioner, kanske finns det någon annan där ute som vill dela med sig av sin historia, säger Victoria.

Vår intervju sker via Facetime bara några timmar efter att premiäravsnittet har släppts live, och redan har reaktioner börjat komma in till duon.

– Ja, vi fick meddelande från en tjej som skrev att hon hade lyssnat på sitt livs första podcast och skrev att hon tyckte den var ”ett bra sätt för en själv att bearbeta det man har varit med om”.

Och det är också det som var tanken med podden och duons gemensamma arbete, att finnas där för andra som går igenom samma sak.

– Vi vill lyfta fram svåra saker och att vi måste våga prata om det, inte förminska det på något vis utan mer att man kan gå stark ur det tillsammans. Det är också jätteviktigt, att känna att man har någon vid sin sida som faktiskt har gjort det här. Vi vill fånga upp den mannen eller kvinnan som fått ett cancerbesked, säga att vi har också gjort det här, vi går med dig, förklarar Anna och Victoria.

Att tillsammans gå igenom sina erfarenheter och upplevelser är en styrka, menar de.

– Om jag tänker tillbaka på hur det var att spela in det här första avsnittet så var det tufft. Från att sitta och prata glatt med varandra, till att komma in på vissa ämnen som gör att man börjar gråta. Det var händelser och känslor som jag nästan hade glömt bort som kom tillbaka, berättar Victoria.

– Sen är det så att vi också vänder jättefort och har superkul och det är så skönt att vi vet att vi är så trygga med varandra, fyller Anna i.

Ja, när man möter dessa båda kvinnor är det lätt att tro att det är flera år av vänskap och systerskap som ligger till grund för deras starka relation. Och på sätt och vis är det kanske så, även om deras vägar fysiskt möttes långt senare. I vilket fall som helst, är de ett väldigt konkret exempel på en så kallad bröstsyster, som var och en och tillsammans, står redo att följa fler systrar längs deras resa i kampen mot cancer.

Annons
bild 1/2
Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons