Polis använde distraktionsgranat vid husrannsakan – man begärs häktad

Vid 14.30-tiden på lördagen fick polisen in flera samtal om höga smällar som hörts i norra Kalmar. Smällarna skulle dock visa sig komma från en polisinsats. En man i 35-årsåldern greps och anhölls senare misstänkt för brott.
Publicerad 19 september 2022
Genrebild på regionala insatsstyrkan.
Genrebild på regionala insatsstyrkan.Foto: Michael Hoffman/Mostphotos

Polisen var i området gällande ett utredningsärende och de höga smällarna som hördes var en distraktionsgranat som smällt i en lägenhet.

– Insatsstyrkan deltog vid en husrannsakan. Det är ett ärende där en man i 35-årsåldern är misstänkt för narkotikabrott i överlåtelsesyfte. Det var förpackat och hanterat på det sättet att man misstänker att det skulle säljas vidare. Vi beslagtog även ett vapen som vi ska undersöka om det är licenspliktigt eller inte, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Att insatsstyrkan deltar vid en husrannsakan är inte ovanligt, berättar Robert Loeffel.

– Regionala insatsstyrkan är ute hela tiden på uppdrag och är med på husrannsakningar. De finns som en resurs och det är inget ovanligt att de hjälper till. Det märks inte alla gånger, men nu använde man det här hjälpmedlet som gjorde att det märktes.

Mannen i 35-årsåldern greps på plats misstänkt för narkotikabrott i överlåtelsesyfte och grovt vapenbrott. Han anhölls senare endast för narkotikabrottet. Vid lunchtid på måndagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrott.

I lägenheten befann sig även ytterligare en man i 35-årsåldern som greps misstänkt för narkotikabrott. Han släpptes efter förhör men är fortsatt misstänkt för brott.

Distraktionsgranat

En distraktionsgranat är en form av ”icke-dödlig” handgranat som skapar ett kraftigt ljus och ljud, för att just distrahera gärningsmannen för att lättare möjliggöra ett polisingripande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.