Annons

Polis i Kalmar och Öland börjar med kroppsburen kamera

I slutet av förra året togs beslutet att poliser i yttre tjänst ska få bära kroppsburen kamera. Nu har kamerorna införts för poliser i Kalmar och på Öland.
Publicerad 1 april 2023
Kroppskamera. Arkivbild.
Kroppskamera. Arkivbild.Foto: Michael Folmer/Mostphotos

Det var under torsdagen som poliserna i yttre tjänst i lokalpolisområde Kalmar och Öland fick tillgång till de nya kroppsburna kamerorna, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

”Kameran kommer vara ett hjälpmedel i polisens verksamhet och förhoppningsvis bidra till att påverkansförsök och trakasserier mot poliser minskar samt att ordningsstörningar kan undvikas”, skriver polisen i samma inlägg.

Annons

Men det är inte bara påverkansförsök och trakasserier mot polisen som de hoppas ska kunna minska med kamerorna. Den kroppsburna kameran har en brottsförebyggande effekt och bidrar till stärkt bevisföring.

”Utredare kommer kunna ta del av filmerna och få en bättre bild av brottsplatsen samt i efterhand se vad poliserna på plats har varit med om”, skriver polisen i lokalpolisområdet.

Kamerorna kommer inte att vara igång eller spela in hela tiden, utan det är upp till varje enskild polis att utifrån vissa angivna kriterier och ändamål i riktlinjen starta inspelning.

Målet är att alla polisregioner i landet ska ha tillgång till kroppskameror under 2023, skriver Polistidningen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons