Annons

Polisen: ”Det har varit en del åldringsbedrägerier under gårdagen”

Flera kvinnor i 90-årsåldern har de senaste dagarna utsatts för bedragare som kommit till deras hem. En del har blivit av med smycken och tusentals kronor.
Publicerad 17 december 2021
Genrefoto: Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos
Genrefoto: Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos

En kvinna i 90-årsåldern i Kalmar utsattes vid lunchtid på torsdagen för ett grovt bedrägeri.

– Man ringt kvinnan och påstått att man kommit från banken och att det varit problem med kvinnans bankkort och försäkring av smycken. Sedan har gärningspersonen tagit sig till målsägandes bostad och genom att uppge att man kom från banken har man fått med sig saker därifrån. Bland annat har man kommit över smycken från målsägandes bostad och vilselett henne att lämna över bankkort, säger polisens kommunikatör Christine Bergkvist Björklund.

Annons

Det är än så länge oklart hur mycket pengar bedragaren kom över.

Vid 18-tiden på onsdagen utsattes även en kvinna i 90-årsåldern på Ängö för ett grovt bedrägeri. Det var samma tillvägagångssätt här.

– Okända personer har knackat på hos henne och påstått att de kommer från banken. De lyckades lura målsägande att få ut hennes bankkort och gjorde uttag om sammanlagt 15 000 kronor, säger

Brottsrubriceringarna är grov stöld och grovt kortbedrägeri.

Hur jobbar ni framåt med det här?

– Vi kommer förmodligen göra inlägg i sociala medier och lokalpolischefen skulle eventuellt gå ut i radion och prata i och med att många av de äldre inte använder internet. Vi försöker se om det finns en trend med liknande signalement och liknande tillvägagångssätt och vi hör med andra polisområden om det varit samma typ av brott där. Ibland är det ligor som rör sig mellan områden.

Läs om fler bedrägerier från den senaste tiden här:

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons