Polisen positiva till skärpta regler för A-traktorer: ”Säkerheten kommer öka”
Regeringen presenterade i början av sommaren de nya skärpta reglerna kring A-traktorer. Idag, den sista augusti, träder de i kraft. Detta för att ungdomar ska färdas i sina A-traktorer på ett säkrare sätt och samtidigt kunna underlätta för polisen i sitt arbete på vägarna.
Det är numera krav på att använda bälte i fordonen, passagerare får endast färdas på avsedd plats och endast en passagerare per plats. Den högsta tillåtna hastigheten för A-traktorn blir även 30 kilometer i timmen, tidigare fanns det bara en bestämmelse på att fordonet inte fick vara byggt för att kunna köra snabbare. Det pågår även ett föreskriftsarbete om krav på vinterdäck för A-traktorer, vilket planeras träda i kraft första december.
Johan Fagerlund är gruppchef på trafikgruppen i Kalmar och träffar ofta motorburna ungdomar på vägarna. Han och övriga poliskollegor i Kalmar välkomnar nu de nya reglerna för A-traktorer.
– De nya reglerna kommer underlätta diskussionerna med ungdomarna. Det har varit mycket ryktesspridningar om att man får sitta fler till exempel, det har varit otydligt vilka regler som egentligen gällt. Nu är det väldigt tydligt vad som gäller, hur många passagerare som får åka med och att bilbälte ska användas, säger Johan Fagerlund.
– Vi har sett att man har lyckats få in rätt många i en A-traktor och ibland har vi rapporterat för att det kunnat uppstå fara för passagerare. Nu får vi ett verktyg och kan skriva ut böter. Säkerheten kommer öka både för förare och passagerare.
Den som bryter mot reglerna kan alltså få betala böter. Men hur mycket böterna kommer ligga på är ännu inte bestämt.
– Det är upp till riksåklagaren att avgöra. Till en början kommer vi att först skriva en anmälan, säger Johan.
Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i hela landet och med detta även olyckorna. Totalt är 971 A-traktorer eller EPA-traktorer i trafik i Kalmar län. Det har i sin tur gett polisen länet mer att göra på vägarna.
– Det har varit mycket arbete runt A-traktorerna senaste åren. Det är positivt att vi får mer tydlighet.
– Om de nya reglerna kommer förhindra olyckor vet jag inte, men när det väl sker en olycka är personerna i fordonet mer skyddade än tidigare ifall reglerna efterlevs.
Kunde de skärpta reglerna kommit tidigare?
– Det är upp till varje betraktare att bestämma om det tagit för många år. Det är på plats iallafall och det är vi tacksamma för.
Det här är Epa- och A-traktorer
A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.
Nyregistrering av EPA-traktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av A-traktorer. Men många säger fortfarande EPA-traktor, fast de egentligen syftar på en A-traktor.
A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg. EPA-traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1). En EPA får dessutom inte köras fortare än 30 km/h.
Inte heller A-traktor och traktor a är samma sak. En A-traktor är en bil ombyggd till traktor medan en traktor a är en långsamtgående traktor. Däremot klassas A-traktorn som en traktor a, eftersom hastigheten är tekniskt begränsad till en lägre hastighet än 40 km/h. Traktorer som är konstruerade för en högre hastighet än så klassas istället som traktor b.
Stora delar av dagens A-traktorregler är närmare 20 år gamla. Indelningen i traktor a och traktor b tillkom 2016.
Källa: Transportstyrelsen