Annons

Polisen: ”Såklart väldigt tråkigt om de upplever att ingen reagerar”

Kommunpolisen Niko Kalcidis menar att det är lugnare nu vid Centralstationen än det var tidigare, men att det fortsätter vara en naturlig mötesplats för unga.
Publicerad 7 september 2021
Kalmars kommunpolis Niko Kalcidis. Arkivfoto.
Kalmars kommunpolis Niko Kalcidis. Arkivfoto.Foto: Sara Jonasson

Niko Kalcidis har hört talas om händelsen i fredags eftermiddag, men har svårt att uttala sig specifikt om den i och med att polis aldrig kallades till platsen. Rent generellt säger han att läget vid Centralstationen är lugnare nu än för några år sedan.

– Sen är det en plats där människor samlas, så är det. Man kan inte vara förvånad över att det finns ungdomsgäng i området en fredagseftermiddag. Det blir en samlingspunkt när unga åker in till stan från olika håll, och många går också vidare till Baronen.

Annons

Linda, som vi valt att kalla henne, ifrågasätter polisens frånvaro när det här inträffade. Vad har du att säga om det?

– Både polisen och kommunens ordningsvakter rör sig i området. Men polisen kan inte stå posterad på en plats utan vi patrullerar runt. Vi hade kanske passerat stationen bara några minuter tidigare.

Efter att Linda anmälde händelsen på 114 14 har hon inte hört något från polisen. Hur ser ärendegången ut?

– Polisens kontaktcenter upprättar en anmälan, som sen prövas av en förundersökningsledare. Har ett brott begåtts? Går det att utreda? Det skrivs väldigt många anmälningar och om fu-ledaren anser att brottet går att utreda så läggs det på en lokal handläggare. Den kommer sedan hålla ett initialt förhör med målsäganden. Men det kan mycket väl ta en hel del tid innan det har kommit så långt.

Linda är upprörd över att ingen reagerade när gänget attackerade henne och hennes far. Kommentar?

– Det är såklart väldigt tråkigt om de upplever att ingen reagerar. Samtidigt vet vi att när människor ser något allvarligt så ringer de normalt till polisen.

– Att ingen ringde vid den här händelsen kan bero på att ingen hann uppfatta vad som hände. För målsägandena kan det ha känts som om det pågick under längre tid än det gjorde. Men det är som sagt svårt för mig att säga något om det eftersom vi inte var på plats.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons