Annons

Polisen ser ökning av bedrägerier bland småföretag

Två mindre företag i Kalmar blev under söndagen och måndagen utsatta för bedragare. I ett av fallen lyckades bedragarna lura till sig 240 000 kronor.
Publicerad 15 augusti 2023
Genrebild.Foto: Mostphotos

– Vi ser att bedragarna börjar rikta in sig på mindre företag precis på samma sätt som de lurar åldringar, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel när han berättar om söndagens bedrägerifall.

I det fallet lurades en manlig företagare på 240 000 kronor efter att ha fått ett falskt sms om att någon tagit ett lån i företagets namn. Mannen uppmanades att ringa upp den falska banken och blev kopplad till deras påstådda säkerhetsavdelning för att stoppa låntagandet – men blev efter verifiering med bank-ID bestulen på pengarna.

Annons

– Bedragarna slutar inte. De ger sig på nästa offer och fortsätter hela tiden, säger Loeffel.

Under måndagen blev en kvinnlig företagare lurad på samma sätt, men anade oråd precis innan hon skulle verifiera sig med bank-ID, berättar polisen. I det fallet kunde kvinnan blivit av med 100 000 kronor om inte hennes bank hunnit stoppa bedrägeriförsöket.

Bägge händelserna rubriceras som befogenhetsbedrägeri.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons