Annons

Polisen skickar upp drönare över Kalmar – ska verka brottsförebyggande

Publicerad 30 januari 2023 • Uppdaterad 1 februari 2023
Genrebild drönare.
Genrebild drönare.Foto: Mostphotos

Polisen kommer att genomföra tillfälligt kamerabevakning med UAS, drönare, i Kalmar. Detta görs i led med den brottsförebyggande och brottsutredande verksamheten i Kalmar.

Bevakningen kommer att ske över områdena Värsnäs, Norrliden, Oxhagen, Djurängen och Kvarnholmen.

Annons

Bevakningen kommer att pågå från och med den 30 januari till och med den 6 februari 2023.

Om kamerabevakning med UAS

• Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.

• Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.

• Beslutet om kamerabevakning ger inte polisen rätt att filma in i bostäder eller på andra integritetskränkande platser, utan enbart på platser som är allmänna. Polisen flyger som utgångspunkt på hög höjd och där ingen personidentifiering sker.

Källa: Polisen

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons