Annons

Polisen: Snabb förstärkning en avgörande framgångsfaktor

Polisregion syd ser effekt av att kunna förflytta resurser mellan polisområdena. Inte minst till Kalmar där en 19-årig man greps misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.
Publicerad 30 juni 2022
Montage. Biträdande regionpolischef Jarl Holmström.
Montage. Biträdande regionpolischef Jarl Holmström.Foto: Polisen, Linus Gunnarsson

Under 2019 beslutade Polismyndigheten om att inleda en nationell särskild händelse – Operation Rimfrost – för att på kort sikt bryta en eskalering av skjutningar och sprängningar. Den nationella särskilda händelsen avslutades i juni.

Polisen menar att erfarenheterna av operation Rimfrost visade att en ökad regional handlingskraft med flyttbara resurser är en avgörande framgångsfaktor i arbetet mot den grova brottsligheten. Därför beslutade polisregion syd om att fortsätta stärka den operativa förmågan genom att exempelvis förmågan att snabbt flytta resurser mellan polisområdena för att förstärka det lokala arbetet.

Annons

Strukturen har gett effekt i bland annat Kalmar, där man i februari grep en 19-årig man misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse för mord. Det menar biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

– Tack vare att vi hade större närvaro på olika platser i Kalmar med anledning av flera tidigare våldshändelser kunde vi förhindra att ytterligare ett mord inträffade. Det visar att vi får effekt genom att kunna vara snabbfotade och använda resursförstärkningen där den gör mest nytta, som ett komplement till det lokala arbete som är grunden i allt vi gör, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström till polisens hemsida.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons