Annons

Polisens råd under stadsfesten – så ska du tänka vid folksamlingar

Nu är det dags för Kalmar Stadsfest som pågår den 11 till 13 augusti. Stadsfesten har sedan länge arbetat med ett omfattande trygghets- och säkerhetsarbete, men vissa saker går inte att förbereda sig på. Därför listar polisen nu en rad punkter som är viktiga för dig som besökare att tänka på.
Publicerad 11 augusti 2022
Pressbild: Kalmar Stadsfest/Isabelle Bringert
Pressbild: Kalmar Stadsfest/Isabelle Bringert

Inför varje Kalmar Stadsfest hålls flera möten där Destination Kalmar, Kalmar kommun, polisen och andra berörda myndigheter går igenom hur säkerhetsarbetet kan utvecklas. Det finns en kris- och säkerhetsplan för evenemanget och under stadsfestens tre dagar hålls dessutom stabsmöten varje morgon.

– Polis, socialtjänst, sjukvårdare och ordningsvakter finns på plats under hela evenemanget. Via kommunens Trygghets- och larmcentral finns det också ett särskilt trygghetsnummer som besökare kan ringa om de känner sig otrygga eller utsatta. Kalmar länstrafik har också satt in extra bussar, som tillämpar nattstopp, säger Pär Israelsson, som är chef för enheten möten och evenemang på Destination Kalmar, i ett pressmeddelande.

Annons

Men trots all planering finns det vissa saker som inte går att förbereda sig på. Där får besökarna själva hålla ett vaknande öga. Där det samlas mycket folk samlas även ficktjuvar. Inför Kalmar Stadsfest har polisen i Kalmar, Öland via sin Facebooksida uppmärksammat vikten av att hålla koll på sina ägodelar, inte minst vid trängsel i bland annat butiker, på caféer och restauranger, på konsertområden och i kollektivtrafiken.

På sin Facebooksida listar Polisen Kalmar Öland en rad punkter med råd:

- Håll din väska framför kroppen och lägg inte värdesaker i ytterfacken.

- Lägg inga värdesaker i barnvagnen, om du har med en sådan.

- Om du är på restaurang eller café, häng inte din jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.

- Stoppa plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan.

- Förvara inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

- Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.

– Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig. Många fick- och bagagetjuvar använder sig av en avledande manöver, som att spilla något på dig, medan en medhjälpare passar på att ta din plånbok eller väska.

– Låt aldrig någon okänd person ta över ansvaret för dina värdesaker.

Källa: Polisen Kalmar, Öland.

– Kalmar Stadsfest ska vara ett tryggt och välkomnande evenemang för alla. Genom åren har vi gjort flera insatser för att öka tryggheten och vi har ett fantastiskt samarbete med många aktörer i regionen, säger Pär Israelsson från Destination Kalmar i pressmeddelandet.

Han passar också på att uppmana alla som besöker Kalmar Stadsfest att ta hand om varandra.

– Det är ett budskap vi har jobbat mycket med de senaste åren och som vi känner att besökarna har tagit till sig. Det är när vi tar hand om varandra som vi kan skapa en trygg och välkomnande stadsfest. Så om du ser eller hör någonting – visa att du bryr dig och fråga om det är ok. Tveka inte att kontakta vakt, polis eller någon av oss som jobbar med Kalmar Stadsfest om du behöver hjälp.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons