GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polisens varning: Risken att utsättas för grooming ökar

Polisen har på sin hemsida gått ut med att risken för grooming kan öka nu när fler barn håller sig hemma och spenderar mer tid framför datorn.
Publicerad 21 maj 2020

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år på internet för att där och då, eller längre fram, begå sexövergrepp. Kontakten sker ofta via chattforum eller appar som unga använder.

– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst, i ett pressmeddelande.

Birgitta menar att kunskapsnivån i vuxenvärlden behöver höjas.

– Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed.

Förundersökningsledaren Andrea Norell och utredaren Therése Hahne vid Stockholmspolisen, som jobbar med internetrelaterade sexbrott mot barn, anser att man som vuxen ska veta var ens barn är på internet.

– Ta reda på vilka sidor som barnen använder. Vad använder de för chatt- och spelsidor? Som förälder kan man skaffa dessa appar och se hur de fungerar, kanske kan man stänga av en chattfunktion, säger Andrea Norell.

Om man misstänker att ett barn blivit kontaktad av en vuxen i sexuella syften på nätet ska man göra en polisanmälan så fort som möjligt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.