Annons

Polisman nära att bli påkörd av dieseltjuvar: ”Hängandes halvt utanför bilen”

Tre män står åtalade misstänkta för stöld av diesel. En av männen är även misstänkt för försök till grov misshandel då han ska ha försökt köra på en polisman.
Publicerad 30 juni 2021 • Uppdaterad 9 juli 2021
Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Det var den 18 juni som händelsen ska ha skett. Ett företag på Dokumentvägen ser på övervakningsbilder att tre män är i full gång med att slanga diesel från en lastbil. Polis larmas till industritomten. En polisman berättar i förhör att de tre männen snabbt hoppade in i bilen så fort de såg honom. Polismannen körde då fram och frontade bilen för att sedan hoppa ut och ta kontroll på föraren.

”När jag var utanför bilen backade föraren och kör sedan framåt mot mig, jag fick hoppa åt sidan för att inte bli påkörd. Efter att föraren försökt att köra på mig körde han in i ett lastbilsflak. Jag sprang då fram och slet upp förardörren, när jag försökte slita ut föraren la han i backen och backade 4-5 meter med mig hängandes halvt utanför bilen innan han stannade”, säger polismannen i förhör.

Annons

När föraren stannade ska polismannen ha slitit honom ur bilen och belagt honom med handfängsel. En medbrottsling ska då ha sprungit från platsen. När polismannens kollegor anländer kunde de ta ut tjänstehunden för att spåra mannen på flykt.

”Jag spårade från platsen ut i terrängen, cirka 150 meter, när jag kom fram till ett dike som vette mot ett grönområde började hunden skälla för att markera att han hittat någon/något. Jag tände då min ficklampa och fick se en person ligga i buskarna. Jag beordrade honom att visa händerna, när han inte gjorde det och istället kom mot mig skickade jag min hund i ett bett.”

Den tredje misstänkta gärningsmannen hittades gömd i baksätet på bilen.

Föraren säger i förhör att han inte förstod att det var en polis han mötte eftersom det var mörkt. Han menar att det inte var planerat och att han följde med till Kalmar för att köpa cigaretter. Det var de andra två som ville stanna vid lastbilen för att ta diesel, inte han.

”De började ta diesel och efter en kort stund kom polisen. Och så försökte vi fly, för vi blev rädda. Det var väl allt. När polisen kom då så skrek en av killarna att jag skulle hoppa in bakom ratten, av ren instinkt försökte jag fly först. Och när jag försökte fly körde jag på ett släp, jag vet inte men det var nått från en lastbil. Och det var då jag kollade mer noga och såg att det var en polis. Då stängde jag av motorn och gjorde som han sa. Polismannen var väldigt upprörd och arg, jag vet inte vad det var med honom. För att trots att jag gjorde som han sa så började han slå och sparka på mig”, säger föraren i förhör.

Vidare i förhöret erkänner han att han kört vårdslöst men inte försök till våld mot tjänsteman eller försök till grov misshandel, men han ångrar hur han agerade. Han erkänner även stölden då han hjälpte till – även om han inte ville egentligen.

De andra två männen erkänner stöld då de blev tagna på bar gärning. De menar också att alla tre utförde stölden i samförstånd.

Företaget yrkar på skadestånd av de tre männen på 31 640 kronor för reparation av den påkörda lastbilen. Polismannen yrkar på 15 000 kronor i skadestånd.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons