GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Populär kyrkogårdsteater lockade vetgiriga besökare

I juli var det åter dags för den populära kyrkogårdsteatern där teaterelever från Jenny Nyströmsskolan väcker liv i historier och öden från förr.
Publicerad 10 juli 2021

Med regnet hängandes i luften samlades ett femtiotal förväntansfulla besökare, som lyckats knipa en plats till den populära teatern. Varje år gestaltas ett antal familjer som ligger begravda på kyrkogården.

– Det är ett kul sätt att få reda på historia om Kalmar. Det lyfts fram på ett levande sätt. Det är också ett sätt att lyfta begravningsplatserna i Kalmar och att avdramatisera dem, det är en del av staden. Det är historia och kultur, man kan vara här för rekreation eller titta på fina växter, säger Birgitta Linåker, Chef för begravnings- och serviceverksamheten, och en av initiativtagarna till teatern.

Initiativtagaren till Kyrkogårdsteatern Birgitta Linåker hyllade teatereleverna till skyarna och hoppas att fler ska hitta den historia och kultur som finns bland kyrkogårdarna i Kalmar.
Initiativtagaren till Kyrkogårdsteatern Birgitta Linåker hyllade teatereleverna till skyarna och hoppas att fler ska hitta den historia och kultur som finns bland kyrkogårdarna i Kalmar.
Foto: Linus Gunnarsson

Magdalena Jonsson, historiker på Kalmar läns museum, hälsar alla välkomna och inleder teatern med att berätta lite om historien kring Södra kyrkogården som anlades 1863. Den första karaktären att komma till liv är Ebbe Jeansson, en lite putslustig man som lockar fram många skratt hos publiken.

– Familjen Jeansson är med nästan varje år för de har gjort så mycket för Kalmar och de har lite skojiga historier, säger Birgitta.

Det var kanske inte många som visste att Kalmars enda OS-guldmedaljör ligger begraven på Södra Kyrkogården – William Petersson, tog efternamnet Björneman efter karriären. Under teaterrundan dyker William upp med lätta steg, spelad av Majd Abduljaid. På studsande fötter och med energi berättar han om sitt OS-guld i längdhopp för lokaltidningsreportern Ragnar som spelas av Murad Al Nader.

– Det är kul att spela någon som är så känd, säger Majd.

– Jag har uppträtt många gånger och det är kul att spela någon som har levt. Det är lite nervöst när det är så mycket folk, men då är det bara att ta ett djupt andetag, säger Murad.

Innan manus sätts ihop tillfrågas efterlevande om de får tillåtelse att gestalta personen i fråga.

– Det är med största respekt. Vi frågar familjen innan om det är ok. Det är faktiskt många som ringer och berättar att de har en rolig släkt och att de vill vara med.

I år hade man även ett nytt inslag på Kyrkogårdsteatern. En hyllningskonsert till Ola Magnell som även den framfördes av teatereleverna.

– De är så jäkla tjofräsduktiga. När de spelar låten Bruten vinge får man ståpäls.

10 bilder
Birgitta Linåker hyllade teatereleverna till skyarna och hoppas att fler ska hitta den historia och kultur som finns bland kyrkogårdarna i Kalmar.
Marvy Nilsson och Agneta Falkfors tycker att kyrkogårdsteatern är årets höjdpunkt. – Det är jättespännande och intressant. Duktiga skådespelare är det också!
För Peter Nordquist var det första gången med kyrkogårdsteatern. – Det är ett oskrivet blad. I år är det en hyllningskonsert till Ola Magnell också, det ska bli kul att se.
Liselotte Wernersson och Ulrika Neuman såg fram emot att ta del av karaktärernas historia. – Det är jätteintressant att få reda på vilka som har bott och levt här. Eleverna från Jenny Nyströmsskolan är duktiga!
Magdalena Jonsson, historiker på Kalmar läns museum, hälsar alla deltagare välkomna.
Som så många gånger förr var familjen Jeansson representerade under teatern. Denna gången var det en putslustig Ebbe Jeansson som bjöd på den ena historien efter den andra.
En stor publik lyssnade både noggrant och lustfyllt.
Publiken fick träffa Augusta Isaksson, som drev en sybehörsbutik på Storgatan 11. Hon flyttade från Älghult till Stockholm för att utbilda sig till sömmerska och flyttade därefter till Kalmar. Här samtalar hon tillsammans med sin anställda Signe Berg.
Kalmars enda OS-guldmedaljör William Petersson solade sig i glansen av både ära och guldmedalj.
Majd Abduljaid och Murad Al Nader tycker att kyrkogårdsteatern är fantastiskt rolig och en nyttig erfarenhet.
Birgitta Linåker hyllade teatereleverna till skyarna och hoppas att fler ska hitta den historia och kultur som finns bland kyrkogårdarna i Kalmar.
Marvy Nilsson och Agneta Falkfors tycker att kyrkogårdsteatern är årets höjdpunkt. – Det är jättespännande och intressant. Duktiga skådespelare är det också!
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.