GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Poya springer för att hylla brandmännen: ”Min tur att ge tillbaka”

Löparen och brandmannen Poya Rasooli förbereder för fullt inför sin långa löprunda från Kalmar till Halmstad – där han på vägen ska samla in pengar till förmån för landets brandmän som skadats i tjänst.
Kalmar • Publicerad 30 december 2022
Till vardags jobbar Poya som brandman på Kalmar Brandkår – nu vill han ge tillbaka till sina kollegor genom att samla in pengar.
Till vardags jobbar Poya som brandman på Kalmar Brandkår – nu vill han ge tillbaka till sina kollegor genom att samla in pengar.

Man skulle kunna säga att brandmannen Poya Rasooli från Kalmar Brandkår verkligen brinner för sitt yrke. Samtidigt har han en stor kärlek till löpning – och nu slår han ihop sina två passioner till ett.

I slutet av februari är tanken att han ihop med brandmanskollegan Mikael Strand från Göteborg ska springa från Kalmar till Halmstad till förmån för kollegor som skadats i tjänsten.

– Jag la ut ett inlägg på räddningstjänstens Facebook där jag skrev att jag letade efter någon att springa med, och Mikael hakade på ideén, säger Poya Rasooli.

– Jag har väl alltid känt att jag har velat ge tillbaka till räddningstjänsten, det är en stor del av min identitet att vara brandman. Det har gett mig så mycket fint och nu är det min tur att ge tillbaka, fortsätter han.

Poya berättar att han är en van långdistanslöpare som sprungit flera ultralopp sedan 2019, men den kommande turen är den största han gjort hittills.
Poya berättar att han är en van långdistanslöpare som sprungit flera ultralopp sedan 2019, men den kommande turen är den största han gjort hittills.Foto: Privat

Den 240 kilometer långa sträckan från kust till kust kommer att springas under åtta dagar.

Brandmännen startar på Kalmars brandstation och målet är att Halmstads brandstation ska bli slutdestinationen. Under den långa löpturen ska de även göra flera stopp på brandstationer längs med vägen. Både för att övernatta men också träffa andra kollegor i branschen.

– Det kommer med största sannolikhet bli en hård påfrestning under en längre tid och det blir inte så mycket vila för oss. Vi kommer försöka avverka mist 30 kilometer varje dag för att kunna komma fram till Halmstad.

Poya berättar att han är en van långdistanslöpare som sprungit flera ultralopp sedan 2019, men den kommande turen är den största han gjort hittills. Både när det kommer till kilometer och insamling.

Pengarna som kommer samlas in ska gå till stiftelsen ”Blåljus i samverkan” som stöttar blåljusanställda i deras oftast tuffa och farliga arbete. Tanken är sedan att pengarna ska gå till kollegor som skadats i arbetet.

– Jag läste om stiftelsen för några år sedan och kom i kontakt med Pär Johansson som är en av dem som driver stiftelsen. Sen dess har jag sprungit två lopp för ”Blåljus i samverkan”, det första gick av stapeln 2021. Denna gången satsar vi på att nå 100 000 kronor.

Vad betyder det för dig att kunna springa för brandmännen?

– Det kommer betyda väldigt mycket för mig att kunna springa för dem och på så sätt kunna ge tillbaka till räddningstjänsten. Jag kommer tänka på alla de uppoffringar mina kollegor ständigt gör för att kunna få hjälpa människor i nöd medan jag springer. Allra främst de fysiska och psykiska risker vi utsätter oss för och vilka långsiktiga konsekvenser det kan få för oss.

”Jag har väl alltid känt att jag har velat ge tillbaka till räddningstjänsten.”
Poya Rasooli, brandman i Kalmar.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.