1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Premiär för vernissage hos Persona

Persona Galleri i Kalmar bjöd in till sin första vernissage tillsammans med fyra lokala konstnärer och fotografen Caroline Roosmark.
Vernissage Persona
Foto: Sara Jonasson

– Jag tror att vi är många som känner en längtan till kulturen, att träffas och att få göra saker. Och vi kan inte bara ställa in allt, vi får ställa om också och jag tror det är viktigt att vi trots rådande omständigheter försöker hålla igång kulturella verksamheter, sa Jonas Hellberg i sitt välkomsttal.

Persona är ett galleri med utställningar men också kultur i bred bemärkelse, konserter, workshops och andra aktiviteter knutna till galleriet.

– Vi kommer idag att ha en Corona-anpassad visning. Lena min fru är här och är van att hålla koll på folk vad gäller corona, så hon får hjälpa till där.

Till premiärutställningen har fyra lokala konstnärer från södra länet har fått i uppgift att fritt associera till begreppet ”persona”. Det har resulterat i sju verk i collage, keramik och olja som alla på olika sätt tar fasta i tematiken.

– Finns det någon innersta kärna som vi ska leta efter, eller har vi bara olika lager? funderar Jeanette Wåhlstrand.

Pernilla Frid passar på att skicka med en uppmaning till betraktaren i sina collage.

– Jag har arbetat mycket med fabler sedan tidigare och fabler ska ju vara sedelärande. Här har jag har tagit avstamp i fabeln men istället för sensmoral så har jag gjort mina fabler med lite mer ”sens-omoral”. Jag tycker att man som människa kan ta lite plats och vara lite, lite mer än man kanske egentligen vågar.

Kalender-projektet Sagolika kvinnor med texter av Åsa Mattson och fotografier av Caroline Roosmark visar 13 signerade porträtt av bland andra Dagny Carlsson, Sara Danius, Stina Wollter och Alexandra Rapaport. Caroline Roosmark beskriver fotona som ”håll-käften-bilder” där starka kända kvinnor porträtteras på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. – Bilderna är hyllningar till dessa kvinnor och den betydelse som deras röster har haft, säger Caroline Roosmark.

images17 bilder
enlarge

Läs mer

Öland

Nu mäts badtemperaturen på Ölands östra sida

Mörbylånga kommun utökar sin service med badtemperaturerna.

Nyheter

Regionen polisanmäler misstänkt dataintrång

Region Kalmar län har gjort en polisanmälan mot en medarbetare.

Kalmar

Två tjänstemän i Kalmar hotades till livet i går

Under onsdagen anmäldes två fall av hot eller förgripelse mot tjänsteman till polisen.

Kalmar

Bilist i hög fart tvärnitade – cyklist kraschade in i bilen

Bilisten körde även över en annan cyklists fot. Han misstänks nu för grov misshandel, vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycka.

Kalmar

Blåljus: Man greps av polis under pågående inbrott

En man var i full färd med att göra inbrott i en fastighet, när personer från allmänheten fattade misstankar och larmade polisen.

Kalmar

Hon ser charmen i att tvätta i Klapphuset: ”Det är bra bevarat”

Generationer av Kalmarbor, mest kvinnor, har kommit för att skölja och klappa sin tvätt i Klapphuset. Ingegerd Petersson, som bor på Lindö, tog under tisdagen tillfället i akt att tvätta sina mattor i det fria.