GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Premiär för vernissage hos Persona

Persona Galleri i Kalmar bjöd in till sin första vernissage tillsammans med fyra lokala konstnärer och fotografen Caroline Roosmark.
Vernissage Persona
Vernissage Persona
Foto: Sara Jonasson

– Jag tror att vi är många som känner en längtan till kulturen, att träffas och att få göra saker. Och vi kan inte bara ställa in allt, vi får ställa om också och jag tror det är viktigt att vi trots rådande omständigheter försöker hålla igång kulturella verksamheter, sa Jonas Hellberg i sitt välkomsttal.

Persona är ett galleri med utställningar men också kultur i bred bemärkelse, konserter, workshops och andra aktiviteter knutna till galleriet.

– Vi kommer idag att ha en Corona-anpassad visning. Lena min fru är här och är van att hålla koll på folk vad gäller corona, så hon får hjälpa till där.

Till premiärutställningen har fyra lokala konstnärer från södra länet har fått i uppgift att fritt associera till begreppet ”persona”. Det har resulterat i sju verk i collage, keramik och olja som alla på olika sätt tar fasta i tematiken.

– Finns det någon innersta kärna som vi ska leta efter, eller har vi bara olika lager? funderar Jeanette Wåhlstrand.

Pernilla Frid passar på att skicka med en uppmaning till betraktaren i sina collage.

– Jag har arbetat mycket med fabler sedan tidigare och fabler ska ju vara sedelärande. Här har jag har tagit avstamp i fabeln men istället för sensmoral så har jag gjort mina fabler med lite mer ”sens-omoral”. Jag tycker att man som människa kan ta lite plats och vara lite, lite mer än man kanske egentligen vågar.

Kalender-projektet Sagolika kvinnor med texter av Åsa Mattson och fotografier av Caroline Roosmark visar 13 signerade porträtt av bland andra Dagny Carlsson, Sara Danius, Stina Wollter och Alexandra Rapaport. Caroline Roosmark beskriver fotona som ”håll-käften-bilder” där starka kända kvinnor porträtteras på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. – Bilderna är hyllningar till dessa kvinnor och den betydelse som deras röster har haft, säger Caroline Roosmark.

17 bilder
Verk av Louise Swärdhammar.
Det blev en corona-anpassad visning där gästerna fick mingla på innergården medan tio personer i taget fick komma in i galleriet.
Eva Sundman berättade om tankarna kring sina två målningar som är en del av utställningen Persona.
Jeanette Wåhlstrand, keramiker, funderade över våra olika lager vi har i vår personlighet, när hon skapade sin skulptur i keramik.
Pernilla Frid berättar om sina tre collage med utgångspunkt i fabler.
Galleristen Jonas Hellberg välkomnade fotografen Carolina Roosmark som visar 13 signerade porträtt av bland andra Dagny Carlsson, Sara Danius, Stina Wollter och Alexandra Rapaport.
"Bilderna är hyllningar till dessa kvinnor och den betydelse som deras röster har haft” säger Caroline Roosmark.
Skulptur av Jeanette Wåhlstrand.
Verk av Eva Sundman.
Verk av Louise Swärdhammar.
Det blev en corona-anpassad visning där gästerna fick mingla på innergården medan tio personer i taget fick komma in i galleriet.

Läs mer