Pride: ”Kalmars viktigaste butik”

Kalmarprideveckan lever för fullt runtomkring i staden. Pridetåg och aktiviteter är kanske det som de flesta associerar veckan med. Det finns dock andra vägar att gå för att ta ställning – som att göra ett besök i ”Kalmars viktigaste butik”.
Publicerad 2 september 2020
Jessica Rydell har övergripande ansvar över Kalmarpride som projektledare och Camilla Nilsson expedierar kunderna i butiken.
Jessica Rydell har övergripande ansvar över Kalmarpride som projektledare och Camilla Nilsson expedierar kunderna i butiken.Foto: Wilhelm Nilsson

Vimplar, flaggor, tröjor och annan merchandise i regnbågens färger står snyggt på rad när man kliver in i Kalmarprides pop-up-butik i gallerian Kvasten. Butikskonceptet är detsamma som under tidigare år, bortsett från att kunderna har varit färre.

– Eftersom pridetåget har ställts in så blir kunderna helt klart färre. Alla vill kanske inte visa upp sina åsikt utan att ha en grupp bakom sig, säger butiksexpediten Camilla Nilsson.

Foto: Wilhelm Nilsson

Men Camilla Nilsson är glad ändå. Det är trots allt årets viktigaste vecka – och dessutom arbetar hon extra i en butik som är betydelsefull, menar hon.

– Det är här är absolut Kalmars viktigaste butik. Det är en butik som kämpar för allas lika värde och sexuella läggning, något som vi är väldigt stolta över, säger Camilla Nilsson.

Foto: Wilhelm Nilsson

För att möjliggöra att butiken tillfälligt har kommit på plats, har ett antal sponsorer och eldsjälar stöttat upp. En av dem är kostymören Per Enarsson från Växjö. I en del av butiken finns ett axplock av hans kostymsamling som är tänkt att passa in i miljön och dess värdegrund.

– De (kostymerna) har använts i olika tillfällen, bland annat i Kalmarsundsrevyn. Egentligen fanns det ingen riktig tanke med dem mer än att det är en bredd bland de olika kostymerna och att det är mycket färg, berättar han.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.