Prisas som arbetsmyra för sitt arbete med bränneriet: ”Väldigt stolt”

Göran Persson väckte liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Nu prisas han som Årets Arbetsmyra av Arbetets museum.
Emmaboda • Publicerad 12 april 2023
Göran Persson.
Göran Persson.Foto: Ida Rådegård

För Göran Persson i Vissefjärda var tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby ett ”kulprojekt”. Nu titulerar han sig som VD och styrelseordförande i Kyrkeby bränneri AB där brännvin produceras enligt äldre principer med potatis och säd som främsta ingredienser.

Nu kan Göran även titulera sig som Årets Arbetsmyra efter att Arbetets museums vänförening uppmärksammat hans engagemang i bränneriet.

”Göran Persson har varit spindeln i nätet när hembygdsföreningen efter ett omfattande och ideellt arbete åstadkommit att bränningen med anor från 1700-talet nu åter är i drift. Om än i en mindre skala med ett exklusivt sortiment som säljs via Systembolaget. Det enda museum i landet som har sitt eget brännvin!”, lyder motiveringen.

– Ja jag blev ju överraskad. Att man själv får ingå i den här kretsen, det får man ju känna sig väldigt stolt över, säger Göran om utmärkelsen.

– Det var väl ingen som trodde sen att det här bränneriet skulle få vakna till liv igen men det är ju så att det här är det enda kvarvarande intakta bränneriet i Sverige från den här industriepoken. År 2000 startade vi på bränneriet en studiecirkel för att kunna få i gång det här bränneriet. Folk undrade ju då ”Är ni inte kloka, ni ger er på det här?” Men vi kallade det helt enkelt ett ”kulprojekt”, vi ska ha roligt under projektet. Lyckas vi är det bra, lyckas vi inte har vi i alla fall haft roligt under tiden, säger Göran i ett pressmeddelande.

2005 tillverkades det första brännvinet där sedan 1971. Efter ett uppehåll på några år tillverkar de en ny snaps på Kyrkeby bränneri varje år sedan 2017
2005 tillverkades det första brännvinet där sedan 1971. Efter ett uppehåll på några år tillverkar de en ny snaps på Kyrkeby bränneri varje år sedan 2017Foto: Ida Rådegård

Om Kyrkeby bränneri

Exakt när bränneriet startade är svårt att veta men år 1771 har Kyrkeby bränneri satt som sin startpunkt – det året då kung Gustav III passerade Kyrkeby och personligen gav dem tillstånd att fortsätta bränna brännvin. Ända fram till 1971 brändes här brännvin och när vinden låg på kunde lukten av mäsk kännas över orten.

2005 tillverkades det första brännvinet där sedan 1971. Efter ett uppehåll på några år tillverkar de en ny snaps på Kyrkeby bränneri varje år sedan 2017. Det är ett stort hemlighetsmakeri kring vad som ska bli årets smaksättning. Arbetsgruppen består av ideella krafter, de flesta bosatta i eller kring Vissefjärda, där alla bidrar med olika kunskaper.

Kyrkeby bränneri är många saker – Sveriges äldsta aktiva bränneri, ett uppskattat arbetslivsmuseum, eftertraktad brännvinsproducent och en samlande kraft i Vissefjärda.

Källa: Arbetets museum

Priset Årets Arbetsmyra delas årligen ut av Arbetets museums vänförening i syfte att tacka och uppmuntra alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivsmuseerna runt om i Sverige.

Prisutdelning sker på Kalmar slott den 14 april.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.