Prisökningen: KLT föreslår höjning på biljettpriset

Kollektivtrafiknämnden föreslår en höjning med fem procent på biljettpriserna i kollektivtrafiken nästa år.
Kalmar län • Publicerad 25 oktober 2022
Den nya prislistan beslutas slutligen vid regionfullmäktiges budgetsammanträde 23-24 november.
Den nya prislistan beslutas slutligen vid regionfullmäktiges budgetsammanträde 23-24 november.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

I och med skenande prisökningar så föreslår nu kollektivtrafiknämnden att biljettpriserna inom kollektivtrafiken ska höjas med fem procent från och med 1 januari 2023.

Det betyder att biljettpriset skulle öka med 2-6 kronor för en enkel vuxenbiljett, beroende på hur många zoner man reser. En enkelbiljett för en zon föreslås nästa år kosta 34 kronor och motsvarande pris för en ungdomsbiljett blir oförändrat 20 kronor. Och en 30-dagarsbiljett för en zon kommer exempelvis att kosta 561 kronor mot dagens 535 kronor. Förra året höjdes biljettpriset med 2,5 procent.

Ökningen är dock lägre än de trafikindex som reglerar kostnaderna i trafikavtalet. Dessa är för närvarande på tolv procent, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Den nya prislistan beslutas slutligen vid regionfullmäktiges budgetsammanträde 23-24 november.

Så vill Kalmar länstrafik förändra biljett- och prismodell nästa år

Förändrad rabatt på ungdoms- och studentbiljett

Studentpris införs på enkelbiljett och 24-timmarsbiljett mot uppvisande av giltig studentlegitimation. Rabatten på 30-dagarsbiljett för ungdom går från 25 procent till 40 procent jämfört med vuxenbiljett. På enkelbiljett, 24-timmarsbiljett, 30-dagarsbiljett samt Flexbiljett kommer priset för ungdomsbiljett vara 60 procent av vuxenpriset och studentbiljett 75 procent av vuxenpriset.

365-dagarsbiljett inom Kalmar län

Kalmar länstrafik inför en 365-dagarsbiljett inom Kalmar län. Priset för 365-dagarsbiljetten styrs av priset för 30-dagarsbiljetten multiplicerat med 10. Biljetten ska kunna köpas för 1–4 zoner eller hela länet.

Avveckling av apprabatt

Rabatten på tio procent för enkelbiljett och 24-timmarsbiljett i Kalmar länstrafiks appar avvecklas från 1 januari 2023.

Ny seniorbiljett

Från nästa år kommer det bara att finnas en seniorbiljett istället för dagens två. Den kommer att kosta 215 kronor för 30 dagar då det går att resa hur mycket som helst måndag-fredag kl 9-15 och kl 17-24, hela dygnet lördag-söndag och hela dygnet alla dagar i veckan perioden 15 juni-14 augusti.

Avveckling av rabatt för reskassa i färdtjänst och närtrafik

Under en lång tid har rabatt på 20 procent utgått på färdtjänstresor och närtrafikresor när betalning skett med reskassa för serviceresor. Från den 1 januari 2023 slopas rabatten.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.