Annons

Projekt om hållbara resval växlar upp – vill att fler ska utmana varandra

I september 2020 blev Kalmar först i Sverige med att lansera appen BetterPoints. Det är en gratis app som automatiskt loggar promenader och resor med cykel och kollektivtrafik, som i sin tur leder till poäng som man kan utnyttja för erbjudande i butiker och restauranger. Nu vill man nå ut till fler människor och öka hållbarhetstänket i länet.
– Målet är att med gemensamma krafter minska koldioxidutsläppen och få så många människor som möjligt att tänka hållbart, säger projektledaren Charlotte Kaupang.
Publicerad 25 februari 2023
Charlotte Kaupang, projektledare.
Charlotte Kaupang, projektledare.Foto: Linus Gunnarsson

Budskapet är enkelt. Appen ska bidra till bättre miljö, bättre hälsa och gynna det lokala näringslivet. Kalmar kommun var först ut i hela Sverige med appen och målet är att den ska sprida sig till fler människor i länet och sedan över hela Sverige.

– Kan vi få några till att gå, cykla eller välja kollektivt istället för bil så vinner vi jättemycket. Det är jätteroligt att appen används och att det är för ett viktigt mål, säger Charlotte.

Annons

Förutom att användarna bidrar till miljön, gynnar näringslivet och förbättrar sin egen hälsa är det även en vinning för kommunen i form av data man får in.

– Kommunen kan använda den för att se de olika färdsätten man använder och utifrån det se vad som behövs i form av till exempel parkeringsplatser eller bättre cykel- och gångvägar.

Appen loggar varje gång du promenerar, cyklar, åker buss eller tåg.
Appen loggar varje gång du promenerar, cyklar, åker buss eller tåg.Foto: Wilhelm Nilsson

För att få fler personer att använda appen och välja mer hållbara ressätt har man fått flera föreningar och arbetsgivare som ambassadörer. De använder appen kontinuerligt och kommer nu att utmana andra föreningar och arbetsgivare.

– Målet är att med gemensamma krafter minska koldioxidutsläppen och få så många människor som möjligt att tänka hållbart.

Förutom föreningar och arbetsgivare utmanar varandra ser Charlotte också en möjlighet att nå ut till allmänheten via familjedagar och evenemang.

– Det finns så många möjligheter. Appen kan till exempel vara en förmedlare av event där man som barnfamilj kan lösa en biljett till en hoppborg eller liknande. Det kan bli en bra bygga mellan privatpersoner, näringslivet och kommunen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons