Projekt ska öka intresset för välmåendeturism

Den 11 september invigs Penåsa i Mörbylånga kommun till Sveriges första officiella ”wellbeingplats”. En plats som är rofylld och bidrar till välmående för besökaren.
Publicerad 9 september 2021
Foto: Joanna Kohnen

Invigningen är en del av en satsning på att sprida konceptet wellbeingturism - välmåendeturism. Det kan sägas vara en fortsättning på hållbar turism som grundar sig i miljömässig, social, ekonomiskt hållbar turism.

– Det är som hållbar turism 2.0, där vi lägger till ytterligare tre ben; välmående för kropp, sinne och själ, säger Joanna Kohnen, samordnare inom wellbeingturism, på Länsstyrelsen Kalmar län.

Projektet riktar sig bland annat till boendeanläggningar, restauranger, caféer, gårdsbutiker och företag som erbjuder produkter och anordnar aktiviteter i linje med wellbeing. Uppfyller man projektets kriterier kommer man att synliggöras på en gemensam plattform, en hemsida, där wellbeingturisten kan upptäcka nya besöksmål, så kallade ”homesofwellbeing”.

Foto: Joanna Kohnen

– Det finns i dagsläget ingen annan liknande hemsida som erbjuder den bredden. Den lyfter både små och medelstora företag som satsar helhjärtat på det här. Genom projektet stöttar vi företagen att utbilda sig i riktning mot wellbeingturism. Hemsidan kommer att vara en utbildningsplattform för företagaren och en atlas för människor att upptäcka platser, företag eller rutter som gör gott för sinne, kropp och själ. Hemsidan kommer att lanseras under hösten.

Först ut som wellbeingplats är Penåsa, utanför Kastlösa på Öland.

– Det är vår ”pilotplats”. Vi har valt ut platsen med stor omsorg. Den ska klara ett visst antal besökare, vara en tyst plats och nätterna ska vara mörka så att man kan se stjärnorna. Penåsa uppfyller en mängd hållbarhetskriterier och är tillgänglig för många. Vid rastplatsen finns grillplatser för matlagning utomhus och vindskydd för övernattning. Vi kommer att sätta ut tillfälliga wellbeingbänkar där man kan sitta och läsa en bok eller titta ut över Alvaret och njuta av tystnaden.

Foto: Foto:Joanna Kohnen

Projektet har redan lockat till sig flera pilotföretag i länet som kan uppfylla kriterierna och erbjuda besökarna välmåendeturism.

Bakom projektet står Linnéuniversitetet i samverkan med Energikontor Sydost och Länsstyrelsen Kalmar län, samt partners i Danmark, Polen, Litauen och Tyskland. Projektet finansieras av Interreg South Baltic, Energimyndigheten och Region Kalmar län.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.