Annons

Propp upptäcktes hos kvinna med spridd cancer – läkare missade att behandla den

Fallet lex Maria-anmäls.
Publicerad 6 december 2021
Foto: Linus Gunnarsson

En chefläkare vid Länssjukhuset i Kalmar har gjort en lex Maria-anmälan efter en missad behandling. En 80-årig kvinna var under behandling med cellgifter för spridd cancer. Hon röntgades för en uppföljande behandlingen och den visade en misstänkt blodpropp, vilket framgick av det skriftliga svaret.

Dock meddelades svaret inte muntligen enligt rutinen för oväntade fynd. Den behandlande läkaren beställde en uppföljande undersökning när det skriftliga svaret anlände, vilket bekräftade misstanken om blodpropp. Däremot missade läkaren att sätta in behandling mot proppen vilket senare upptäcktes när patienten kom till kliniken för sin cancerbehandling.

Annons

Utredningen av fallet visar att följsamheten till rutiner har brustit, vilket har uppmärksammats på samtliga inblandade kliniker.

Kvinnan löpte en ökad risk för att drabbas av komplikationer på grund av det inträffade, men ska inte ha gjort det.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons