Annons

Psykiatrisjukhuset får Kalmar kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris: ”Skitroligt”

Under torsdagen fick representanter från Region Kalmar län, arkitekt Krook & Tjäder och Peab ta emot Kalmar kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris för deras arbete med det nya psykiatrisjukhuset.
Publicerad 16 juni 2022
Från vänster: Maria Houmann, Peter Akinder, Inge Melander (Peab), Christian Johannesson (Krook & Tjäder), Filip Smiding (Krook & Tjäder), Per Magnusson (Peab), Cecilia Ivarsson (Region Kalmar län) och Anna Holmström (Region Kalmar län)
Från vänster: Maria Houmann, Peter Akinder, Inge Melander (Peab), Christian Johannesson (Krook & Tjäder), Filip Smiding (Krook & Tjäder), Per Magnusson (Peab), Cecilia Ivarsson (Region Kalmar län) och Anna Holmström (Region Kalmar län)Foto: Hedda Ottestam

– Det här har varit ett enigt beslut, säger samhällsbyggnadsnämndens och planutskottets ordförande Peter Akinder (S) när han på Stadshusgården avslöjade pristagarna, innan han läste upp motiveringen.

Motivering:

”Med utgångspunkt i verksamhetens behov och platsens förutsättningar har nya psykiatrin fått en gestaltning som i del och i sin helhet fått en detaljering som kommunicerar omsorg om de människor som ska besöka och arbeta i byggnaden. Arkitekturen har en god avvägning mellan en kombination av funktion, hållbarhet och väl avvägd gestaltning. Projektet ger goda sinnesupplevelser som i uttryck och genomförande bidrar till en hållbar livsmiljö.”

Stadarkitekt Maria Houmann och samhällsbyggnadsnämndens och planutskottets ordförande Peter Akinder (S) visar upp fotografier av psykiatrisjukhuset.
Stadarkitekt Maria Houmann och samhällsbyggnadsnämndens och planutskottets ordförande Peter Akinder (S) visar upp fotografier av psykiatrisjukhuset.Foto: Hedda Ottestam

På plats för att ta emot priset var förutom byggherre Region Kalmar län och entreprenör Peab även arkitekt Krook & Tjäder.

Annons

Hur känns det att ta emot det här priset?

– Vi har jobbat med det här projektet i 6,5 år så det känns skitroligt, fantastiskt, säger Christian Johannesson från Krook & Tjäder.

– Det är roligt att just en vårdbyggnad uppskattas på det här sättet, tycker kollegan Filip Smiding.

– Ja, det är inte det lättaste att gestalta, men sjukhusverksamheten är oerhört nöjda. Jag tror att det är samarbetet mellan de olika aktörerna som gjort att det blivit så bra som det blev, säger Christian Johannesson.

– Vi är inte härifrån utan sitter i vanliga fall i Kristianstad så vi har bott på hotell i Kalmar när vi jobbat med projektet. Det är en extremt trevlig stad som påminner lite om Kristianstad. Jag älskar pulsen här och allt har fungerat bättre än väntat, säger Filip Smiding.

Christian Johannesson och Filip Smiding från arkitekt Krook & Tjäder.
Christian Johannesson och Filip Smiding från arkitekt Krook & Tjäder.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons