Robin Strelitz: Lär dig hur du storhandlar

Idag tänkte jag att vi ska storhandla tillsammans! När du handlar lägger du grunden för hur mycket energi du kommer ha nästa vecka. Att fylla korgen med näringsrik och nyttig mat är en utmaning då butiken är full med frestelser. Läs vidare så hjälper jag dig att hitta maten som får dig att må bättre.
Robin Strelitz
Publicerad 18 september 2021
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: KalmarPosten/Doug Olson/Mostphotos

De flesta livsmedelsbutiker är uppbyggda på samma sätt. Det första du möter är antingen bröd eller grönsaker. För mig är det helt ologiskt då brödet och grönsakerna alltid blir mosade längst ner i korgen, men det finns så klart en tanke bakom. Doften av nybakat bröd sätter igång kroppens hungersignaler, det gör att du blir mer benägen att köpa mat du är sugen på men inte behöver. Du blir mindre stressad när du köper grönsaker tidigt, då måste du väga, välja, känna och titta priser. Du kommer efter det gå långsammare i butiken och köpa livsmedel du inte tänkte köpa från början. Du kommer även att ha bättre samvete eftersom att du har köpt dina grönsaker, och är värd något “gott”.

När du väljer bröd och andra livsmedel är det smart att ta en titt på innehållsförteckningen. Den ingrediens som står först i listan finns det mest av i produkten, sedan fortsätter listan nedåt. Undvik för mycket tillsatt socker, en bra tumregel kan vara under fem gram per hundra. Socker har många olika namn i innehållsförteckningen och de vanligaste är “fruktos”, “sackaros”, “sirap”, “glukossirap”. Håll även utkik efter tillsatt fett och modifierad stärkelse!

Mejerier köper alla och därför finns de längst in i butiken. Det ökar chanserna för att du gör spontaninköp på vägen dit. Här kan det också vara smart att titta på innehållsförteckningen och leta efter tillsatt socker. Det är mer socker än frukt i fruktyoghurt. Vill du få en bättre fungerande mage och tarmflora rekommenderar jag att köpa syrade produkter som naturell yoghurt, kvarg och fil. Har du en mage som inte mår bra tycker jag du ska testa att plocka bort mjölk i två veckor och se vad som händer.

Det är tråkigt att behöva vara så restriktiv när man handlar och jag tycker inte om att säga till människor vad de inte ska göra. Jag fokuserar hellre på vad man kan tillsätta i sin kost för att öka livskvalitén. Fokusera på att köpa mat som inte behöver en förpackning eller en lång innehållsförteckning. Välj i största möjliga utsträckning så ren mat som möjligt. Köp mycket grönsaker, nötter, ärtväxter, groddar, bönor, linser, frukt och rotfrukter. Om du kan, köp närproducerat när det gäller fågel, fisk och kött!

I slutet av butiken kommer självklart snasket. Du är tom och nästan utmattad av alla beslut du tagit och självklart som mest benägen att köpa chips eller godis. Givetvis står läsken precis jämte så du inte glömmer den, snällt va? Självklart är det lång kö och barnen står med hjärtformade ögon och beskådar alla färger. Mitt tips till dig: Spring! Använd snabbkassan och ta dig förbi godiset så snabbt du kan.

Jag vet att nästa tips är världens klyscha men handla alltid med en plan! Vad ska du äta till mellanmål i veckan? Om du ska göra matlådor vad behöver du köpa? Vad kan vara bra mat att ha hemma när du blir sugen på kvällen? Vad har du gjort för onödiga spontanköp vid tidigare tillfällen?

Skriv alltid en lista och bestäm dig innan vad du ska handla, du kommer spara både pengar och hälsa.

Tack för den här gången. Du hittar mig på Träningsklubben i Kalmar. Ett nytt typ av gym med fokus på gemenskap och gruppträning. Du hittar mig också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).

robinstrelitz@gmail.com