Robin Strelitz: PT-Robin: Så producerar du lyckoämnen

Visste du att din lycka till viss del styrs av hormoner? Det är en lika fascinerande som skrämmande tanke att olika ämnen i kroppen påverkar ditt sinnestillstånd. Idag tänkte jag berätta om fyra av dessa så kallade ”lyckoämnen”. Men framför allt vill jag dela med mig av tips kring hur du blir bättre på att producera dessa hormoner.
Robin Strelitz
Publicerad 30 oktober 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Mostphotos

Precis som du kan träna dina muskler att bli starkare så kan du med nya vanor träna din hjärna på att skapa lycka!

Dopamin ger dig en känsla av belöning när du närmar dig ett mål. Om du är hungrig och ser en restaurang, så triggas dopamin för att motivera dig till att äta. Om du är låg på dopamin så känner du inget behov att uppnå mål. Det är “tack vare” dopamin som du kan vara gladare när du köper en godispåse, än när du äter den.

Om du vill främja din dopaminproduktion så ska du spendera en stund varje dag med att uppnå kortsiktiga och långsiktiga mål. Om du är produktiv, tar steg på vägen och framför allt firar små vinster i vardagen så triggar du din dopaminproduktion. Som när du städar hemma eller tömmer din mejlkorg på jobbet. Träning triggar också din dopaminproduktion!

Endorfiner är ett naturligt smärtstillande och det har faktiskt likheter med hur morfin fungerar. Hormonet ökar ditt välbefinnande och dämpar din smärta. När du skadar dig, har ont, hoppar bungyjump eller tränar hårt så triggas produktionen av endorfin. Om du tränar riktigt hårt så skapar din kropp faktiskt endorfiner som motsvarar en högre dos morfin.

Om du vill skapa endorfiner så behöver du pusha dig själv hårt fysiskt. Det kan också vara smart att testa olika träningsformer så att du kan utmana kroppen på nya sätt. Kanske en variation av styrka, kondition och stretching.

Serotonin ger dig en känsla av lugn, tillfredsställelse och inre lycka. Det är ett hormon som triggas av social samvaro och förknippas med en känsla av stolthet. Kroppen belönar de som är socialt aktiva, för att det evolutionärt sett har varit en stor fördel att tillhöra en grupp.

Det bästa sättet att främja serotonin är att göra saker som ger dig en stolthetskänsla. När du gör någon glad på jobbet, tävlar, hjälper andra eller skrattar och gråter så rider du på en våg av serotonin. Gör det till en vana att kolla på stand-up, skriva ner dina framgångar och göra aktiva, gärna äventyrliga, saker tillsammans med andra. Och du gissade rätt, träning triggar också kroppen till att producera serotonin! Visst är träning bra?

Oxytocin är det hormon som triggas när du klappar en hund, får en kram, går på massage, har sex eller känner dig nära en människa. Oxytocin ger dig avslappning och en känsla av lugn och trygghet.

Om du vill bli bättre på att skapa oxytocin kan du gå på massage regelbundet eller kanske lära dig självmassage med foamroller. Du kan också testa yinyoga eller skaffa ett husdjur. När du är trygg tillsammans med andra så flödar oxytocinet.

Kom ihåg att du verkligen måste nöta en ny vana om du vill göra den permanent. Du kanske måste göra handlingen varje dag i en månad för att vanan ska fastna. Men i slutändan är det alltid värt det!

Tack för den här gången. Du hittar mig och mina kollegor på Träningsklubben i Kalmar. Samt på sociala medier som "PT-Robin" och "Träningsklubben".

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE