PT-Robin

Robin Strelitz: PT-Robin: ”Sola dig i form”

Det är många som jobbar på solbrännan nu. Nu kanske du tror att den här krönikan kommer att handla om D-vitamin, eller riskerna med att sola för mycket. Inte den här gången, jag skulle istället använda solandet som en metafor till hur du kan träna smartare. Häng med så förklarar jag mer!
Robin Strelitz
Publicerad 30 maj 2020
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Säg att du vill bli riktigt brun i år och bestämmer dig för att sola en kvart varje dag. Första veckan kommer du att få en lite vassare solbränna varje dag men rätt snart kommer du att sluta bli brunare. Varför? Du blir brun för att skydda huden, om du solar en kvart varje dag så kommer du rätt snart få ett skydd som motsvarar femton minuter solning. Kroppen anpassar sig aldrig mer än nödvändigt, det är därför du måste öka soltiden eller solintensiteten för att fortsätta att bli brunare.

Träning fungerar ungefär likadant. Det som är kul med träning är att det finns mycket mer variabler att leka med, men grundprincipen är densamma. Du måste öka utmaningen på något sätt om du vill utvecklas. Om du kör samma pass varje vecka så "kan" din kropp redan det passet, när det inte finns en ny stimuli att anpassa till är kroppen nöjd. Du får förvisso motion men du kommer inte att bli starkare eller mer uthållig.

Du får heller ingen snygg solbränna om du bara ligger på solstolen och växlar mellan rygg och mage. Du måste upp och röra på dig om du vill få en jämn och fin färg överallt!

Det räcker alltså inte bara att träna framsidan och baksidan av kroppen. Det gör du om du spenderar majoriteten av dina träningstimmar sittandes eller liggandes på en bänk. Samma problem uppstår om du “står på samma” ställe på varje övning, alltså att du står still som en spik och bara rör på armarna eller benen. Det är lätt att glömma övningar som tränar dig i sidled och rotation.

Så kom ihåg mina två tips för att göra träningen (och kanske solandet) bättre!

1. Öka utmaningen regelbundet. Du kan öka vikten, variera tempot i vilket du utför övningen, leka med övningens djup, använda olika redskap, minska vilan. Någonting som lurar kroppen till att anpassa sig lite mer.

2. Bli stark i alla vinklar. Fundera över om du kan göra dina övningar mer dynamiska, lägga på utfall i olika vinklar, rotera mera eller variera dina övningsval så att du får en större rörelsevariation. Hur många övningar gör du för sidan av kroppen kontra fram och bak?

Tack för den här gången och lycka till med brännan! Vi ses som vanligt på Wellness Studio i Kalmar men också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).