Rattfyllerist körde in i broräcket på Ölandsbron

En man i 40-årsåldern har dömts för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och olovlig körning vid Kalmar tingsrätt.
Publicerad 11 oktober 2021
Foto: Mostphotos/Agnes Aronsson
Foto: Mostphotos/Agnes Aronsson

Det var den 20 oktober förra året som en man i 40-årsåldern körde bil vid Svinö och Ölandsbron med 2,0 promille alkohol i blodet. Körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten, genom att han kört vingligt och flera gånger kört på broräcket.

Ett vittne har uppgett att hon har sett föraren köra in i broräcket och törnat i så pass att bilen åkt över i det mötande körfältet vid minst ett tillfälle.

Mannen har nekat till brott på samtliga åtalspunkter. Han har i förhör under förundersökningen uppgett att det varit han som kört bilen, men att han varit nykter när han körde. Han har helt förnekat att han kört på broräcket. Mannen menar att han druckit efter färden, men enligt tingsrätten finns det ingen rimlig chans att han hunnit komma upp i den promillehalten efter att han stannat bilen och innan polisen kom till platsen. Han döms för grovt rattfylleri.

Mannen döms även för våldsamt motstånd då han har satt sig till motvärn, genom att spänna sina armar, dra dem till sig samt kränga med kroppen, för att hindra poliserna när de assisterat vid blodprovstagning på Stensö Hälsocentral efter att han kört på Ölandsbron.

Mannen hade inte heller något körkort och döms således för olovlig körning.

Han var sedan tidigare ostraffad. Mannen har inte dykt upp när frivården har kallat honom och därmed blir straffet istället två månaders fängelse.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.