unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Regeringen: Åtta blir normen även i jul

Inte helt oväntat ska vi inte räkna med att samlas som vanligt till stort julfirande med släkten i år.
Coronapandemin kastar en skugga över julfirandet.
Coronapandemin kastar en skugga över julfirandet.
Foto: Johann Helgason/Mostphotos

Vid en pressträff på tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att åtta personer blir normen för hur många man får samlas under jul och nyår. Alltså precis som redan råder i alla andra sociala situationer.

– Julen är en tid när man vill vara tillsammans, julen är en tid för närhet säger Stefan Löfven. Men i år kan inte julen bli som vanligt.

Sveriges befolkning ska följa dessa föreskrifter säger socialminister Lena Hallengren även om du inte bryter mot lagen i annat fall.

– Nej, det finns ingen påföljd eller vite. Men det här är inget man bör göra utan något man ska göra, säger Lena Hallengren.

Helst ska du fira julen endast med de närmaste som du har umgåtts med en längre tid. Umgänget får med fördel ske utomhus.

– Åker man till någon annan så skapar man en ny krets man umgås med, det är inte rimligt att hoppa mellan olika familjer som man normalt gör, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Nytt är också att vi inom kort, den 14 december, kommer att få nationella råd som ersätter de lokala råden.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar för att bidra till att Sverige inte går in i det nya året med ökad smittspridning utan tvärtom, det är vårt gemensamma ansvar. För alla, och jag menar verkligen alla, gäller sunt förnuft, stor försiktighet och eget ansvar, säger Stefan Löfven.

Läs mer