Annons

Regionen anmäler läkare: ”Höga doser av narkotikaklassade läkemedel”

Publicerad 13 september 2023
Foto: Linus Gunnarsson

Det var i april som regionen uppmärksammades på att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inlett en utredning mot en läkare inom psykiatrin med anledning av en apoteksanmälan om överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel. I samband med det tog regionen ett beslut om att genomföra en egen granskning av läkarens läkemedelshantering och journalföring.

”Av denna framgår att det förekommit höga doser av narkotikaklassade läkemedel, kontakt med patienter utanför ordinarie arbetstid och glest mellan dokumenterade läkarbesök trots omfattande läkemedelsförskrivning. Extra recept har också skrivits ut trots att patienter informerats om att detta inte kommer att ske”, skriver Region Kalmar län.

Annons

Nu har även Region Kalmar län anmält läkaren till IVO då personen befaras utgöra en risk för patientsäkerheten.

Det är inte första gången som läkaren står under utredning. Läkaren utreddes så sent som för 10 år sedan för samma problematik och ett antal åtgärder vidtogs från arbetsgivaren. Detta uppges ha haft bra resultat.

I nuläget har läkaren inga patientkontakter.

”Samtidigt pågår en kartläggning av vad som behöver göras för att återupprätta patientsäkerheten inom aktuell verksamhet”, avslutar regionen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons