Regionen ansluter sig till Sms-livräddare: ”Rädda fler personer”

Region Kalmar län har anslutit sig till systemet Sms-livräddare där invånare som är utbildade i hjärt-lungräddning kallas till ett hjärtstopp via en app på mobilen. Införandet av tjänsten sker i samarbete med SOS Alarm.
Publicerad 30 september 2021
Foto: Sms-livräddare

– Vi har bevakat utvecklingen av det här konceptet och vi fick även in medborgarförslag där man som invånare vill ha det här systemet i bruk. Efter det gjorde vi en utredning och valde att ansluta oss till tjänsten, säger Lollo Olausson, projektledare sms-livräddare i Region Kalmar län.

Varje minut utan insats vid ett hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med upp till 10 procent. Därför kan en frivillig livräddare som är i närheten vara skillnad på liv och död.

Appen visar den snabbaste vägen till den som drabbats av hjärtstopp.
Appen visar den snabbaste vägen till den som drabbats av hjärtstopp.Foto: Sms-livräddare

– När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Appen visar vägen till den som drabbats av hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare.

Kravet för att ansluta sig som frivillig livräddare är att man ska vara över 18 år och utbildad i hjärt-lungräddning. I nuläget finns det cirka 1 700 frivilliga livräddare i länet anslutna till appen.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt ska ansluta sig som frivilliga livräddare och även öka antalet registrerade hjärtstartare i länet – och genom detta rädda fler personer som drabbas av hjärtstopp.

Appen Sms-livräddare finns att ladda ner där appar finns.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.