Regionen: Det här vaccinet erbjuds istället för Modernas

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man beslutat om att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare, av försiktighetsskäl.
Publicerad 7 oktober 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Bakgrunden till beslutet är att man har fått signaler om en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskeln eller hjärtsäcken bland yngre personer. Risken ses dock som väldigt liten. Nu rekommenderar man istället Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty till de aktuella åldersgrupperna.

Personer som har fått en första dos vaccin av Modernas vaccin kommer med anledning av detta inte erbjudas någon andra dos av något covidvaccin tills vidare.

– Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekommendation. I mån av tillgång på vaccinet Comirnaty kommer vi att ge detta istället till denna åldersgrupp. Det kan dock leda till vissa förskjutningar i vaccinationerna, säger planeringsdirektör Sofia Hartz, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.