Annons

Regionen: Fler behöver delta i screening för cancer

Chanserna för överlevnad och bättre behandling av cancer ökar vid tidig upptäckt av sjukdomen. Därför erbjuds det flera olika program för screening av cancer. Dock är deltagandet ojämlikt beroende på utbildningsnivå och var i landet man bor.
Publicerad 4 september 2023
Region Kalmar län.
Region Kalmar län.Foto: Linus Gunnarsson

Region Kalmar län deltar tillsammans med Sveriges övriga regioner och 1177 i en gemensam informationskampanj om screening. Detta för att få fler personer att komma till hälsoundersökningarna.

– Vissa typer av cancer kan upptäckas och behandlas redan innan de ger symtom, där är screening avgörande. En av dessa är tjock- och ändtarmscancer, som vi erbjuder screening för sedan drygt ett år tillbaka i länet. Av de som hittills erbjudits att delta har endast drygt 60 procent valt att göra det. Varav vilka det sedan är cirka tre procent som påvisar blod i avföring och behöver följas upp ytterligare, säger Jessica Eriksson, cancersamordnare i Region Kalmar län, till regionens hemsida.

Annons

När det gäller mammografi, för att upptäcka bröstcancer, deltar cirka 80 procent i Kalmar län. För cellprov, screening för livmoderhalscancer, är motsvarande siffra 82 procent.

– I Sverige har vi väl utarbetade screeningprogram. Värdet av screening är mycket stort, då cancer är lättare att behandla och chanserna att överleva är större vid tidig upptäck av sjukdomen. Vi behöver sprida kunskap och öka förståelsen kring varför det är viktigt att delta och på så sätt får vi en jämlik sjukvård och vi räddar vi liv, säger Jessica Eriksson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons