Annons

Regionen öppnar digital ungdomsmottagning – fler ska få stöd och råd

Region Kalmar län vill göra det enklare för länets ungdomar att söka stöd och hjälp. I ett projekt med länets kommuner öppnar regionen en digital ungdomsmottagning.
Publicerad 15 februari 2023
Montage.
Montage.Foto: Agnes Aronsson, Mostphotos

Den 14 februari är det öppning för regionen och kommunernas nya satsning på ungdomars hälsa i länet – en digital ungdomsmottagning dit unga mellan 13 till 23 år kan vända sig för att få stöd och råd via bland annat videosamtal.

– Ungdomsmottagningen är en lågtröskelverksamhet dit ungdomar själva kan söka råd och stöd. Genom den digitala mottagningen gör vi det ännu enklare för ungdomar i länet att söka stöd och hjälp. Tanken är inte att minska de fysiska besöken, utan att göra ungdomsmottagningen tillgänglig för fler, säger Carina Petersson, barnmorska och projektledare för satsningen, i ett pressmeddelande.

Annons

Den nya digitala mottagningen bemannas, precis som på en fysisk ungdomsmottagning, av barnmorska, kurator och läkare. Besöken på den digitala mottagningen är kostnadsfria och nås på UMO.se, 1177:s hemsida och appen Ungdomsmottagning Kalmar län.

Anledningen till att regionen nu väljer att digitalisera mottagningen är att effektivisera det ökade vårdbehovet som finns.

– Framför allt så ger vi våra ungdomar möjlighet att möta vård och stöd på deras egen arena – den digitala. På detta sätt säkerställer vi att fler som är i behov av stöd och råd nu lättare kan får hjälp, säger Camilla Freedeke, socialchef, Kalmar kommun.

Och redan nu ser barnmorskan Therese Gran Holgersson att behovet av snabb hjälp via ungdomsmottagningen finns.

– Redan första dagen vi öppnade hade det kommit in bokningar, säger hon. Det blev en bekräftelse på att behovet finns och att detta är något som ungdomarna väntat på, en snabb och smidig tillgänglighet. Det var en häftig känsla att det går att hjälpa genom olika sätta att mötas på, säger hon.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons