unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Regionen: Oroväckande ökning av covid-19-patienter

På fredagen meddelar Region Kalmar att de ser en oroväckande ökning av covid-19-patienter på sjukhusen i Kalmar och Västervik.
Foto: Agnes Aronsson

På fredagsmorgonen var 16 personer inlagda på Länssjukhuset i Kalmar, varav en låg i respirator på intensivvårdsavdelningen. I Västervik var samtidigt 7 personer inlagda. Totalt alltså 23 inlagda covid-19-patienter.

Antalet konstaterat smittade ökar även den kraftigt. På fredagsmorgonen hade 248 nya fall konstaterats den här veckan, jämfört med 168 fall förra fredagen.

– Utvecklingen är oroande. Vi befarar en fortsatt snabb ökning av antalet inlagda och ställer nu om sjukvården för att klara uppgiften. I Kalmar har kapaciteten för covidvård utökats under veckan. Vi har en plan för att utöka successivt efter behov. Nu måste alla goda krafter hjälpas åt så att det här kan ske snabbt och på ett bra sätt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist, i ett pressmeddelande.

Det finns inget tak fastställt på hur många covid-19-patienter som kan vårdas samtidigt på regionens sjukhus.

– Vi följer utvecklingen noggrant dag för dag, timme för timme och har hela tiden beredskap att frigöra fler vårdplatser för att ta emot dem som behöver sjukhusvård.

Sjukhusens omställning innebär att en del planerade operationer skjuts framåt i tiden. Dock ska den akuta vården inte påverkas.

– Det är viktigt att understryka att får man symtom på akut sjukdom - exempelvis bröstsmärtor eller strokesymtom - ska man omedelbart söka vård, säger Johan Rosenqvist.

Så ser smittspridningen ut i länet:

Ökning från föregående dag inom parentes.
Kalmar: 513 (+13)
Västervik: 251 (+5)
Hultsfred: 181 (+8)
Oskarshamn: 174 (+9)
Mörbylånga: 118 (+9)
Nybro: 118 (+7)
Mönsterås: 85 (+3)
Borgholm: 59 (+1)
Vimmerby: 58
Torsås: 46 (+1)
Emmaboda: 49 (+1)
Högsby: 35 (+2)