Annons

Regionen påminner om att pandemin inte är över: ”Smittan kan ta fart igen”

Antalet insjuknande och inlagda i covid-19 ligger på en låg nivå i Kalmar län. Nivån har varit låg den senaste månaden men smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin vill påminna om att pandemin inte är över. Framförallt när du nu vankas midsommar och stora publika evenemang under sommaren.
Publicerad 17 juni 2022
Foto: Agnes Aronsson, Mostphotos

– Riskerna ska inte överdrivas men heller inte negligeras. Smittan finns i samtliga länets kommuner även om det rör sig om få fall. Vid större sammankomster kan dock smittan ta fart igen, säger Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande, och pekar exempelvis på Sweden Rock Festival som en smittkälla.

Region Kalmar län påpekar att större folksamlingar innebär en risk för smittspridning – såväl utomlands som i Sverige.

Annons

– Den senaste omikronvarianten BA.4 som haft stor spridning i USA och Storbritannien har också upptäckts i vårt län. Även om man tidigare varit sjuk i covid finns risken att man kan bli sjuk igen av denna variant. Den är dessutom mer smittsam än tidigare varianter, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

Regionen fortsätter att uppmana ovaccinerade personer att vaccinera sig mot covid-19 för att skydda sig mot allvarlig sjukdom. Det går fortsatt att boka tid vid länets hälsocentraler via 1177.se.

I börja av hösten kommer en fjärde dos att erbjudas alla över 18 år. Personer som är 65 år och äldre eller i riskgrupper som tagit en fjärde dos kommer att rekommenderas en ytterligare en påfyllnadsdos till hösten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons