Annons

Regionen uppmärksammar det suicidförebyggande arbetet: ”Våga fråga och släpp inte taget”

I dag, den 10 september, infaller suicidpreventiva dagen och under september månad uppmärksammas suicid och efterlevande. Precis som varje år.
Region Kalmar län har som mål att halvera antalet suicid i länet, på tre år. Något de ser positivt på.
Publicerad 10 september 2022

Under veckan har Region Kalmar län uppmärksammat det suicidförebyggande arbetet i länet med aktiviteter och insatser. Bland annat så har minnesstunder hållits, föreläsningar har skett och ljusmanifestationer har gått att se på flera håll i Kalmar.

Och i samband med detta har regionen även som mål att halvera antalet suicid i länet till 2025. Det är ett långsiktigt arbete, som både tar tid och kraft från många håll.

Annons

Inom regionen utgår man från ett handlingsprogram för suicidprevention, som exempelvis innehåller kompetenshöjande insatser för personal inom region och kommun.

Linn Hellqvist och Elisabet Lager, Region Kalmar län.
Linn Hellqvist och Elisabet Lager, Region Kalmar län.Foto: Privat

– Just nu håller vi på att utvärdera programmet från 2020-2022. Vi jobbar också brett med att öka sjukvårdspersonalens kunskap om psykisk hälsa och suicidprevention. Vi har flera aktiviteter i programmet och i det nya programmet från 2022-2025 ska vi ha ännu mer aktiviteter, säger Linn Hellqvist, folkhälsoutvecklare på Region Kalmar län.

Ni säger att ni vill halvera antalet suicid i Kalmar, hur många är det som väljer att ta sitt liv under ett år? Låt oss säga under 2021.

– Att bara gå ut med ett enskilt år och en enskild siffra säger inte så mycket egentligen, det beror på många olika omständigheter och det finns ett stort mörkertal. Under 2021 var det 46 suicid i Kalmar län. Sen har det gått upp och ner under åren.

Hur halverar man antalet suicid i Kalmar?

– När man jobbar suicidpreventivt är det ett långsiktigt arbete och man måste fortsätta att arbeta med områdena i handlingsprogrammet. Sen är det ju så att det är någonting där alla behöver samarbeta, på alla nivåer och inom alla områden. Vi har ett ledord som lyder ”våga fråga och släpp inte taget”, säger Elisabet Lager, folkhälsoutvecklare.

Är ni nöjda kring ert suicidförebyggande arbete inom regionen?

– Det är bra att vi är så breda i vårt arbete och har många olika aktiviteter, säger Linn Hellqvist.

Finns det något som skulle kunna bli bättre?

– Egentligen vill vi ha en nollvision, vi vill inte ha några suicid i vårt län. Vi missar också suicidförsök, det är jättesvårt. Det finns som sagt ett mörkertal.

Annons

Under dagen kommer bland annat en ljusmanifestation hållas i Mönsterås, vid kyrkparken mellan 18-21.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons