Annons

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.
Publicerad 20 maj 2020

Tidigare har begränsade mängder av både reagens och provtagningspinnar varit hinder för en utökad provtagning, men nu är Region Kalmar län i den fasen att provtagningsverksamheten kan utökas till fler grupper.

– När nu tillgången ökat är det också kommunernas behov av att få personal med symtom testade vi vill tillgodose. Syftet är att göra det möjligt för medarbetare med lindriga symtom och som inte visar sig ha covid-19 att kunna återgå till arbete, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson, i ett pressmeddelande.

Annons

Från och med måndag kommer samtliga hälsocentraler i länet att kunna ta emot personal från hälso- och sjukvården och från kommunens vård och omsorg samt personlig assistans som har patient- eller brukarnära arbete. Det är endast personal som har symtom och som stannat hemma på grund av detta som omfattas av provtagningen. Det betyder att personal utan symtom inte kommer att testas.

– När en anställd insjuknar med symtom som är typiska för covid-19 ska hen ta kontakt med sin chef som kan rekommendera att personen testas.

Provtagning sker vid den hälsovalsenhet där personen är listad. Visar det sig att man har covid-19 kommer ansvarig läkare att ge personen förhållningsregler.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons