Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.

Tidigare har begränsade mängder av både reagens och provtagningspinnar varit hinder för en utökad provtagning, men nu är Region Kalmar län i den fasen att provtagningsverksamheten kan utökas till fler grupper.

– När nu tillgången ökat är det också kommunernas behov av att få personal med symtom testade vi vill tillgodose. Syftet är att göra det möjligt för medarbetare med lindriga symtom och som inte visar sig ha covid-19 att kunna återgå till arbete, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson, i ett pressmeddelande.

Från och med måndag kommer samtliga hälsocentraler i länet att kunna ta emot personal från hälso- och sjukvården och från kommunens vård och omsorg samt personlig assistans som har patient- eller brukarnära arbete. Det är endast personal som har symtom och som stannat hemma på grund av detta som omfattas av provtagningen. Det betyder att personal utan symtom inte kommer att testas.

– När en anställd insjuknar med symtom som är typiska för covid-19 ska hen ta kontakt med sin chef som kan rekommendera att personen testas.

Provtagning sker vid den hälsovalsenhet där personen är listad. Visar det sig att man har covid-19 kommer ansvarig läkare att ge personen förhållningsregler.

Läs mer