Annons

Regionens krislägesavtal inaktiveras innan det har tillämpats

Region Kalmar län har vänt sig till Sveriges kommuner och regioner, SKR, med en begäran om att krislägesavtalet ska inaktiveras.
Publicerad 27 januari 2021
Kalmar länssjukhus.Foto: Kajsa Sjögren

Krislägesavtalet aktiverades för intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar den 11 januari. Antalet covid-19-patienter var då så många att det krävdes åtgärder utöver det vanliga. Tio patienter vårdades på Iva och fler befarades komma.

– Innan vi hann tillämpa avtalet hade dock läget förändrats och vi har nu i flera dagar legat stabilt på en lägre nivå. Det gör att vi inte behöver anvisa personal till IVA och då ska avtalet inaktiveras, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Annons

På onsdagen vårdas fem covid-patienter på intensivvårdsavdelning, varav tre i Kalmar.

Krislägesavtalet innebär bland annat att ordinarie arbetstid utökas från 40 till 48 timmar per vecka, under max fyra veckor. Utöver ordinarie lön får berörd personal en krisersättning på 120 procent. Alltså totalt 220 procent av lönen per timme. Om någon arbetar extra utöver de utökade ordinarie arbetstiderna, så kallad nödfallsövertid, så får denne då 150 procent av lönen per timme.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons