Annons

Regionens satsning mot psykisk ohälsa – unga erbjuds videosamtal efter årsskiftet

Efter årsskiftet kommer unga mellan 18 till 25 år att kunna videosamtala med psykologer och kuratorer för sin psykiska hälsa. Detta efter en ny satsning av Region Kalmar län.
– Vi vill fånga upp målgruppen tidigt, sänka tröskeln för vårdsökande och jobba förebyggande, säger Emma Allgren, projektledare för den nya digitala mottagningen.
Kalmar • Publicerad 13 december 2022
Projektledare Emma Allgren ihop med och psykologen Matilda Holmström.
Projektledare Emma Allgren ihop med och psykologen Matilda Holmström.Foto: Linn Svensson

Den psykiska ohälsan bland unga ökar i samhället, detta samtidigt som tröskeln för att ta hjälp kan vara hög.

Nu satsar region Kalmar län på att kunna erbjuda unga snabbare hjälp för sin psykiska hälsa. Detta med hjälp av videosamtal med kuratorer och psykologer. Videosamtalen kommer kunna gå att boka för länets ungdomar på 1177 efter årsskiftet.

Annons

Bakom projektet står projektledaren Emma Allgren och psykologen Matilda Holmström ihop med flera kollegor i region Kalmar län. Nu vill de att stegen mot att få hjälp för sin psykiska hälsa ska bli färre och att unga ska få rätt hjälp i tid.

– Anledningen till att vi startade projektet och denna nya digitala verksamhet var för att vi ser att psykisk ohälsa ökar i samhället, framförallt inom målgruppen 18 till 25 år, säger projektledare Emma Allgren.

– Vi vill fånga upp målgruppen tidigt, sänka tröskeln för vårdsökande och jobba förebyggande, fortsätter Emma.

Målsättningen är att ungdomarna som söker psykologisk behandling och stödsamtal ska hitta en ledig tid inom tre dagar när de vänder sig till 1177 för att boka tid.

Inom primärvården psykisk hälsa finns ett krav på två veckor till första bedömning efter det att man tagit kontakt; men med videosamtalen vill man, utöver att erbjuda snabb hjälp, också minska vårdköerna:

– Den psykiska hälsan kan inte vänta på samma sätt som när man väntar på en frisörtid i sex veckor, säger Matilda Holmström, som arbetar som psykolog i Kalmar.

Med ett ”enkelt knapptryck” kommer ungdomar efter årsskiftet att kunna boka videosamtal med psykologer och kuratorer i Kalmar län.
Med ett ”enkelt knapptryck” kommer ungdomar efter årsskiftet att kunna boka videosamtal med psykologer och kuratorer i Kalmar län.Foto: Linn Svensson

De som söker sig till regionens nya digitala mottagning kommer precis som på en vårdcentral att kunna få remiss för vidare vård, om kuratorerna eller psykologerna bedömer att det behövs.

– Har man en patient som kräver specialistpsykiatrins insatser så kommer vi att kunna remittera dit, säger Matilda.

Kommer unga kunna kontakta er under hela dygnet?

– Visionen är att ha breda öppettider. Det kan vara både kvällstid och helger men det är inte helt bestämt än, säger Emma.

Annons

Samtalen kommer att vara kostnadsfria för unga under 20 år, medan de vanliga patientavgifterna gäller för de som är äldre. Det vill säga 200 kronor för ett besök.

”Den psykiska hälsan kan inte vänta på samma sätt som när man väntar på en frisörtid i sex veckor.”
Matilda Holmström, psykolog.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons