Annons

Regionens vilja: Låt staten ta över flygplatsen

Region Kalmar län säger ja till förslaget om att staten ska överta ägandet och driften av Kalmar-Öland Airport.
Publicerad 5 april 2023
Kalmar-Öland Airport.Foto: Linus Gunnarsson

Det framgår av det yttrande över betänkandet ”Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet” som nu går vidare till regionstyrelsen.

Yttrandet beslutades på tisdagens sammanträde med regionala utvecklingsnämnden. I yttrandet betonade regionen vikten av att flygplatsen blir en beredskapsflygplats och att regionen ska ges ökat inflytande i upphandlingen av flyglinjer.

Annons

”Betänkandet är framtaget av den särskilda utredaren Peter Norman som fått i uppdrag att ta fram förslag för hur statens ansvar för svenska flygplatser ska se ut. Statens åtagande innebär redan i dag att staten äger, förvaltar och driver ett antal flygplatser samt lämnar statliga driftbidrag till icke statliga flygplatser, däribland Kalmar-Öland Airport”, skriver regionen på sin hemsida.

Vad som framkommit från utredningen finns det behov av att staten tar ett samlat grepp om flygplatserna och tar ett större ansvar för den grundläggande tillgängligheten. Syftet med förslaget är att säkerställa grundläggande tillgänglighet i ett nationellt perspektiv samtidigt som staten kan driva på att luftfarten och flygplatserna ställer om verksamheten för att möta miljö- och klimatutmaningarna.

Förslaget till yttrande går nu vidare till regionstyrelsen för slutbehandling innan det skickas till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons