Rickard är den matälskande mediearbetaren som ständigt är i utveckling

Veckans profil Rickard Leek är en man som älskar att äta på restaurang. Han arbetar på en mediebyrå och gillar att verka i en bransch som är snabbt föränderlig. Han är flygrädd trots lugnande ord från piloter och har en gång i tiden tävlat i datorspelet Counter-strike.
Publicerad 22 april 2023
Rickard Leek.
Rickard Leek.Foto: Linus Gunnarsson

Rickard Leek

Ålder: 38

Familj: Min fru Ina och två döttrar Leia och Luna.

Bor: Kalmar

Yrke: Kundansvarig och projektledare vid ConnectMedia

Från: Kristvallabrunn

Aktuell med: Kalmarduellen

Beskriv dig själv med tre ord: Familjär, pålitlig och social

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Klockan 06. Varje dag, oavsett veckodag. Jag är en morgonmänniska. Jag hade gärna sovit längre, men jag gör inte det. Varför ska jag då ligga kvar?

Hur startar du helst dagen?

– Jag brukar kliva upp ungefär en timme innan övriga familjemedlemmar vaknar för jag vill ha den där lugna, harmoniska morgonstunden med en kopp kaffe. Det är underbart tycker jag.

Du arbetar på en mediebyrå som heter ConnectMedia, vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag är kundansvarig. På ConnectMedia arbetar jag ständigt med att ta fram kreativa samt effektiva lösningar till våra nya likaså befintliga kunder med huvudsaklig fokus på digital marknadsföring.

– Jag är även projektledare i vissa fall, som exempelvis Kalmarduellen (tv-produktion där Kalmarkockar tävlar om vem som kan göra den bästa trerättersmiddagen.)

Vad har du för bakgrund?

– Jag började arbeta som telefonförsäljare på Eniro för 100 år sedan. Där blev jag sedan utbildningsledare och även tillförordnad säljchef. Sedan var det en gammal kollega som jobbade på Connectmedia som rekommenderade mig att söka jobb där. Jag sökte en tjänst och jag fick den. Jag har varit där i tio år nu.

Hur är det att arbeta i en bransch som är så snabbt föränderlig?

– Det är roligt! Det gör att ingen dag är den andra lik, det händer saker hela tiden. Man får hela tiden vara up to date. Man måste tycka det är kul, annars går det inte.

– Nu under inflationen ser man många företag vill växla upp och att det finns tid att ta tag i saker man skjutit på innan, som exempelvis sin grafiska profil, hemsida, personalbilder och så vidare.

Du är hjärnan bakom den lokala tv-produktionen Kalmarduellen där fyra kockar tävlar i att laga en trerättersmiddag. Hur kommer det sig att det blev en mattävling?

– I spår av pandemin föddes den här idén. Jag satt och tittade på matlagningsprogrammen på tv med min fru. Jag fick en idé om att göra en twist på det med lokala råvaror och med lokala talanger. Just för att belysa den här branschen, men också råvarorna som är så fantastiska i vår region. Det hade inte varit möjligt att genomföra detta utan mina fantastiska kollegor och Framebrains.

Hur är din egen matlagning?

– Får man säga obefintlig? I min fantasi är jag väldigt duktig, jag ser framför mig hur jag ska komponera ihop en bra rätt. Sen i praktiken blir det inte riktigt lika bra. Men jag är bortskämd som har en fru som är helt otroligt duktig på att laga mat och hon tycker det är jätteroligt också.

Vad äter du helst?

– Min frus gorgonzolapasta.

Finns det en framtid för fler liknande lokala tv-produktioner tror du? Låt oss säga Mästarnas mästare fast med idrottare från länet?

– Definitivt skulle jag säga. Det skulle exempelvis kunna vara ett program med glaskonstnärer där de får göra en glasskulptur. Det hade varit otroligt kul att filmatisera. Vi har ju otroligt duktiga glaskonstnärer i vår region. Sedan ska det finnas någon historia bakom såklart. Jag tror absolut det finns möjlighet att göra andra tävlingsformat och filmatisera det.

Vad skulle du säga är din dolda talang?

– En gång i tiden var jag faktiskt en, i mina ögon, väldigt duktig Counter-strike-spelare (Ett datorspel). Jag livnärde mig inte på det för då fanns det inte sådana löner som det är idag. Jag var med och spelade med många duktiga och kända spelare. Jag reste runt och tävlade, men det var längesedan.

Rickard Leek.
Rickard Leek.Foto: Linus Gunnarsson

Vad ville du arbeta med som barn?

– Jag ville faktiskt bli stridspilot, tills jag insåg att jag var flygrädd.

Är du fortfarande flygrädd?

– Ja, det är jag. Det är nog att man är i någon annans händer. Jag känner ju inte kaptenen som flyger, jag har ju aldrig sett människan. Jag flyger, men jag är inte helt bekväm med det. Jag har pratat med många om det här, som till exempel piloter, som ska lugna ner mig. Det hjälper inte.

Hur tacklar du en motgång?

– Något man tycker är pest idag är kanske inte lika jobbigt imorgon. Jag tycker det är viktigt att man sover på saken. Känns det lika tufft dagen efter behöver man ta reda på varför. Man ska inte agera i affekt.

Vad gör du en ledig dag?

– Då laddar jag batteriet genom att spendera tid med min familj och göra småutflykter. Är jag och min fru barnlediga så älskar jag att gå ut att äta på restaurang. Jag älskar att åka till en annan stad, sova över och testa nya restauranger.

Vad är fredagsmys för dig?

– Inte tacos i alla fall. Men vi gör något utöver det vanliga, kanske går till Hemmakväll eller Tokiga Ture och köper en godispåse. Kommer hem och ser på en film eller spelar spel. Det är mycket med familjen som hör till fredagsmyset.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Resa till något riktigt exotiskt ställe – typ Seychellerna eller Maldiverna. Jag vill också uppleva natur som är majestätisk som till exempel Himalaya eller liknande.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag tittar gärna på serier som jag redan har sett konstigt nog. Jag har sett Breaking bad tre gånger, Sons of Anarchy fyra gånger och Sopranos ser jag om nu.

– Lyssnar gärna på R.E.M, Counting Crows, Nirvana och Nikola Sarcevic.

Matlåda eller lunch på stan?

– Jag är duktig på att hämta lunch och äta hemma.

Person du ser upp till?

– Jag skulle säga min svärfar. Han är en handlingskraftig man som kan lite om allt. Jag känner att jag alltid har givande konversationer med honom.

Tre kändisar, levande eller döda, du gärna skulle bjuda på middag?

– Kurt Cobain och John Lennon, det skulle vara kul att höra när de surrar lite. Sedan skulle jag också ha med James Gandolfini. Då vill jag gärna att han är i roll som Tony Soprano, haha.

Vad skulle du bjuda på?

– Då hade jag tagit något som jag vet att jag kan reda ut. Oxfilé med potatisgratäng och någon rödvinssås.

Vad ser du fram emot just nu?

– Jag ser väldigt mycket fram emot sommaren. Sedan ser jag fram emot att allt elände ska upphöra. Först pandemi, sen krig, sen inflation. Jag skulle vilja att vi kom tillbaka till något normalt igen.

Vilken fråga skulle du vilja ställa dig själv?

– Kommer allt bli bra? Ja, det kommer det.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.