Annons

Risk för blodbrist många län – men inte i Kalmar

Många blodcentraler flaggar för blodbrist. Kalmar går mot trenden och ökade istället med antal blodgivare förra året.
Publicerad 22 januari 2021
Foto: Mostphotos

Den rådande pandemin har förvärrat en redan blodbrist på många av landets blodcentraler.

– Det är oroväckande låga nivåer i vårt blodlager, säger biomedicinska analytikern Maggie Östlund, ansvarig för blodgivarrekryteringen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Vårdfokus.

Annons

Hon menar att pandemin har fått många blodgivare att stanna hemma av rädsla för att smittas och att detta lett till en allvarlig blodbrist i hela landet.

Läget i Kalmar län ser dock ljusare ut.

– Vi har haft ungefär lika många tappningar i år som året före. Vi ligger på cirka 9 000 tappningar per år i länet. Vi har kunnat hjälpa närliggande län och även nationellt, säger Kim Hägerström, Blodcentralsamordnare i Kalmar.

– Vi trodde att vi skulle gå ner väldigt mycket men vi fick in cirka 200 nya blodgivare. Vi tror att pandemin har bidragit till inströmningen av blodgivare, att man vill göra nytta och bidra med det man kan. En stor eloge till alla blodgivare som ställer upp och hjälps åt.

Trots att läget är stabilt i länet är man alltid på jakt efter nya blodgivare.

– Vi behöver hela tiden fylla på vår blodgivarpopulation. Det pensioneras blodgivare hela tiden och några tar en paus.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons