Annons

Risk för påfrestningar inom vården när covid-19, influensan och RS-virus snabbt sprids

Smittsskyddsläkaren går därför ut med en uppmaning om att se över sitt vaccinationsskydd, dels mot covid-19 men också mot säsongsinfluensan.
Publicerad 9 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

I Kalmar län har antalet inlagda med covid-19 ökat den senaste veckan. Samtidigt har spridningen av RS-virus gjort att barn behövt sjukhusvård. De första fallen av säsongsinfluensan noterades i början av december och väntas öka de närmsta veckorna.

Region Kalmar läns ställföreträdande smittskyddsläkare Arsène Nzobandora vill därför uppmana de som inte vaccinerat sig att göra det.

Annons

– Framförallt de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp eller har kontakt med riskgrupper bör vaccinera sig nu om de inte redan har gjort det. Vi kan se av statistiken att det är färre som vaccinerat sig i år än i fjol. Det är alltså hög tid och det finns lediga tider på hälsocentralerna, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Arsène Nzobandora i ett pressmeddelande.

Den som får luftvägssymtom uppmanas stanna hemma och undvika kontakt med personer utanför hemmet.

– För att skydda små barn från RS-virus i julhandeln och andra aktiviteter inför helgerna gäller det att undvika större folksamlingar, inte träffa sjuka personer och tvätta händerna ofta, säger Arsène Nzobandora.

Vaccination mot säsongsinfluensan är gratis för alla som fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp. Bokning av tid görs via 1177.se. Också för dem som är under 65 år finns det nu möjlighet att få en vaccination. För denna grupp kostar influensavaccinationen 160 kronor.

En påfyllnadsdos mot covid-19 går att boka samtidigt eller för en separat tid via 1177.se. Alla soma är födda 1957 eller tidigare eller har hemtjänst/hemsjukvård eller bor på särskilt boende och alla över 18 år som tillhör en riskgrupp rekommenderas att ta en påfyllnadsdos. Det rör sig om en femte dos om man tagit alla tidigare rekommenderade doser. För patienter med nedsatt immunförsvar kan det innebära upp till sex doser.

Också för gruppen 18-64 år finns det möjlighet att få en fjärde dos.

För covid-19 gäller att minst fyra månader måste ha gått sedan föregående vaccination. Vaccinationerna är kostnadsfria.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons