GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rocktrio från Kalmar släpper ny singel: ”Vi försöker hålla ett högt tempo”

Nostalgi, fylla, känslor från förr och ett fullproppat bagage med skränig indierock. I dag släpper trion Esplanaden sin nya singel ”Ett as med bagage”.
Kalmar • Publicerad 6 januari 2023 • Uppdaterad 7 januari 2023
Tillsammans bildar John Brantemo, Theo Friström och Henrik Eklund Kalmarbandet Esplanaden, som är aktuella med sin nya singel ”Ett as med bagage”.
Tillsammans bildar John Brantemo, Theo Friström och Henrik Eklund Kalmarbandet Esplanaden, som är aktuella med sin nya singel ”Ett as med bagage”.Foto: Privat

Allt började med en blöt utekväll i höstas när sångaren och gitarristen John Brantemo stötte in i gitarristen Theo Friström. Bara några dagar efter det första mötet bildades vad som i dag är bandet Esplanaden.

– Jag och trummisen Henrik har spelat i många år tidigare men har haft ett uppehåll på fem år. Men nu när vi började umgås i Kalmar igen så tänkte vi att vi skulle spela ihop och skriva låtar på svenska. Jag hade ett gammalt projekt ihop med min svåger, vilket var Esplanaden. Vi diggade namnet och valde att kalla oss för det, säger sångaren John Brantemo.

– Sen träffade jag Theo en utekväll, som bara råkade gå förbi ute på stan, och vi började prata musik. På den vägen är det, fortsätter John.

Den nystartade trion samlades i replokalen i Kalmar och började spela. Det klaffade direkt, menar killarna. Man kan tänka sig att det tar tid att bilda ett band och hitta sitt ”sound”, men det gäller inte för killarna i Esplanaden.

– Många säger att vi låter som Håkan Hellström blandat med Markus Krunegård, men jag har inte lyssnat på någon av dem. Skulle jag förklara vårt ”sound” skulle jag säga indierock fast på svenska. Vi lutar mer åt rock kanske. Vi försöker hålla ett högt tempo i alla fall, säger Theo.

– Jag håller med Theo. Det är känns rockigt, men kanske inte renodlad hårdrock som jag är van vid. Vi experimenterar fortfarande med hur vi låter, fyller trummisen Henrik Eklund i.

”Låten handlar om när man var tidig i kärleken på något sätt och att alla känslor man kände alltid blandades med fylla”, säger sångaren John Brantemo.
”Låten handlar om när man var tidig i kärleken på något sätt och att alla känslor man kände alltid blandades med fylla”, säger sångaren John Brantemo.Foto: Privat

Bara fyra månader efter utekvällen i Kalmar har killarna hunnit skriva flera låtar och spelat runt om i länet. Nu släpper rocktrion sin andra singel ”Ett as med bagage” – en nostalgisk låt som tar en tillbaka till tonåren. Där känslorna satt utanpå kroppen och kändes hundra gånger mer.

– Låten handlar om när man var tidig i kärleken på något sätt och att alla känslor man kände alltid blandades med fylla. Man sa kanske mycket dumma grejer på den tiden som man ångrar. Texten handlar mycket om vad man borde ha gjort egentligen, säger John.

– Jag skulle vilja säga att det är en renodlad rocklåt i full fart, säger Theo.

”Ett as med bagage” är killarnas andra singel och följs upp efter låten ”Hårspray & Cider”, som släpptes tidigare i höstas. Tanken är att bandet ska släppa sin första EP i vår.

– Vi jobbar på här. Vi har en färdig singel på lager som ska ut inom en månad, sen vill vi släppa vår EP, säger Henrik.

Hur känns det nu när låten är ute?

– Det är kul att vi äntligen får ut en låt till så att vi kan släppa mer, säger Henrik.

Var är Esplanaden på väg? Vad är målet med er musik?

– Vi vill ut och spela. Att möta publiken är det bästa, det är det vi älskar mest, säger Theo.

Detta är Esplanaden

Bandet består av sångaren och gitarristen John Brantemo som utanför bandet jobbar som musiklärare i Kalmar, trummisen Henrik Eklund som arbetar som CNC-tekniker och den skånska gitarristen Theo Friström som studerar till biolog i Kalmar.

Nu är bandet aktuella med sin andra singel ”Ett as med bagage”, som släpps den 6 januari.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.