Röda Korset tvingas flytta– behöver hitta ny lokal efter 30 år

Röda Korset, som bland annat bedriver second hand, ute i Oxhagen behöver hitta nya lokaler för att fortsätta med sin verksamhet. Tillsammans med Kalmarhem söker de nu med ljus och lykta efter en ny lokal.
Publicerad 6 september 2022
I lokalerna i Oxhagen har Röda Korset haft verksamhet i 30 år.
I lokalerna i Oxhagen har Röda Korset haft verksamhet i 30 år.Foto: Magnus Ringqvist

– Vi har varit medvetna om detta och försökt ordna lokal. Det är inte så lätt för en välgörenhetsorganisation att få tag på en lokal till rimliga kostnader, säger Jan Johansson, styrelseordförande för Röda Korset Kalmar.

För två år sedan fick Röda Korset beskedet om hyresuppsägning och att de behövde flytta på sig inom en snar framtid. Men pandemin kom emellan och någon flytt blev inte av. I början av året fick Röda Korset glädjebeskedet - de skulle få stanna ute i Oxhagen i fem år till, där second hand och mötesplats funnits i 30 år, enligt Jan Johansson.

Men så blev inte fallet. I augusti kom beskedet om att de behövde flytta. Detta för att Kalmarhem planerar att flytta resterande av sin verksamhet till lokalerna i Oxhagen som ägs av bolaget. Nu har styrelsen, med hjälp av Kalmarhem, cirka ett år på sig att hitta nya lokaler. Annars riskerar organisationen att avvecklas:

– Vi vill självklart vara kvar, vi har haft kupan som social träffpunkt i 30 år. Det är ett viktigt ställe för Kalmarborna. Vi släppte allt i januari och nu får vi börja om igen, tillsammans med Kalmarhem.

Vad tror du om chanserna till att hitta ny lokal?

– Det har jag svårt att säga, i nuläget vet jag inga lokaler men det ändras ju hela tiden. Vi är ändå glada att vi har någon framförhållning. Konsekvenserna av att inte hitta lokal är att vi inte kommer kunna bibehålla den verksamheten som vi har. Det är både sjukhusvärdar och första hjälpen-grupper som påverkas med i så fall.

Kalmarhems VD Per Stephani säger att Kalmarhem hjälper till att hitta lokal till organisationen och deras frivilliga, och menar att det inte hade varit försvarbart att i stället bygga nya dyra lokaler till fastighetsbolagets personal med hänsyn till de ökade priserna.

– Vi har en bra dialog med Röda Korset och haft i många år. I grunden är det deras ansvar att hitta lokal, men vi gör allt vad vi kan för att hjälpa till, säger Stephani.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.