Annons

Röda siffror för regionen – sparåtgärder krävs

Månadsrapporten efter mars månad visar en kraftigt försämrad ekonomi för Region Kalmar län och regionstyrelsen gav på tisdagen samtliga nämnder och förvaltningar som visar underskott i uppdrag att vidta åtgärder. Nu behövs nämligen återhållsamhet när det gäller kostnader.
Publicerad 19 april 2023
Foto: Linus Gunnarsson

Prognosen i månadsrapporten visar på ett underskott för helåret på hela 461,7 miljoner kronor, vilket är en avvikelse mot budget på 308,8 miljoner.

"Regionens olika verksamheter beräknas göra ett budgetunderskott på totalt 449,3 miljoner kronor. Det är framför allt hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Kalmar länstrafik, och primärvården som redovisar betydande underskott.”

Annons

Kalmar länstrafik kommer att göra ett underskott på 73,5 miljoner enligt prognosen. Den stora orsaken beror på ökade drivmedelskostnader och räntor gällande fordon.

De åtgärder som nu kommer att ske är att två tredjedelar av tågtrafiken på Tjustbanan ersätts med busstrafik. Samtidigt kommer ett antal busslinjer som har mindre än fem passagerare att dras in. Dessa åtgärder beräknas spara in 17,9 miljoner.

”Samtidigt utreds också att begränsa busstrafiken på sena kvällsturer och natturer måndag-lördag. Hur stor besparingen kan bli av detta finns ingen prognos kring.”

Inhyrd personal är en stor kostnad för regionen. Under de tre första månaderna för året har kostnaderna för dessa ökat med 16,6 procent. Detta ska bromsas in och man planerar nu för att minska beroendet av hyrbolagen. Kostnaderna ska minskas med 11,5 procent på helårsbasis. Helårsprognosen för inhyrd personal är på 226,8 miljoner, vilket är 29,5 miljoner lägre än 2022.

Regionen planerar för att minska hyrpersonalen kraftigt vid länets tre sjukhus från och med 1 oktober.

”Utfasningen kommer att ske stegvis och målet är att vara oberoende av hyrbolagspersonal under 2024, det vill säga att kostnaderna för bemanningspersonal är mindre än två procent av personalkostnaderna. Under årets tre första månaderna har kostnaderna för bemanningsbolagen stått för 6,1 procent av personalkostnaderna.”

Vidare meddelar regionen att utfasningen av hyrpersonal kan påverka verksamheten kortsiktigt. Regionen satsar nu på att öka andelen egen personal och att främja arbetet inom dygnet-runt-verksamheter i vården.

”Därför görs också en särskild satsning riktad mot sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och undersköterskor för att öka intresset att jobba veckoslut inom dygnet-runt verksamheter.”

En extra veckoslutsersättning kommer att utgå från och med 1 oktober.

”För en sjuksköterska som jobbar ett dagpass på åtta timmar innebär det en helgersättning på 796 kronor, för ett nattpass 1166 kronor. För en undersköterska blir motsvarande helgersättning 636 kronor för ett dagpass och 1 006 kronor för ett nattpass”

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons