Rörelseglädje under skolans mini-triathlon: ”Den bästa känslan”
Efter den knappt en mil långa cykelfärden var det dags för lite vila och mellanmål inför den tuffa löpningen. Det stretchas, värms upp och görs konster längs strandkanten. Under en timme ska barnen springa så många varv runt campingområdet de orkar, där ett varv är runt 1,5 kilometer långt.
När visselpipan ljuder trummar benen igång och gruset knastrar under sulorna. Längs banan står lärare och peppar eleverna som visar både på snabbhet och uthållighet.
– Man försöker att peppa dem att göra så gott man kan. Alla kan inte springa en timme, men alla kan vara igång en timme. Det är jobbigt, men man klarar mer än vad man tror, säger idrottsläraren John Wändesjö.
Varv efter varv betas och svettpärlorna rinner längs tinningarna på eleverna. Några som gör sitt yttersta för att klara av så många varv som möjligt är Alfred, Elias och Melker.
– Det är kul och lite jobbigt. Det bästa känslan är när man klarar ett till varv när man trodde att man inte skulle göra det, säger de unisont.
Även Ebba, Dixie, Fanny och Helin är nöjda med triathlon-dagen.
– Det är kul och bra med träning. Det är också roligt att umgås med andra som man inte brukar hänga med. Simningen kommer nog bli kallt! säger tjejerna.
Simningen är den sista delen i programmet för dagen, utöver cyklingen tillbaka till skolan. Många av eleverna är lite oroliga för temperaturen, men idrottsläraren John lugnar och peppar.
– Jag mätte temperaturen i juni och då var det 22 grader, skämtar John.
Över 20 grader var det nog inte, men det stoppade inte eleverna till att heroiskt simma eller springa i vattnet mellan bryggorna.
– Det var jobbigt och kallt. För kallt! säger Loke med ett leende på läpparna.
Skratten och leendena bland huttrande elever vittnade om att de flesta kände en stolthet och glädje i att de genomfört ett mini-triathlon.
– Jag tror att de allra flesta tycker att det är kul när det händer något utöver det vanliga skoldagarna. De äldre eleverna har kört det här några år innan och det blir en snackis bland de yngre eleverna, säger John Wändesjö.