Rosa Rallyrattar gjorde succé på Kungsrallyt – samlade in 40 000 till Bröstcancerfonden

Camilla Andersson och hennes Volvo Amazon med rosa detaljer gjorde succé på Kungsrallyt på Öland i somras. Förutom att delta i själva loppet lyckades man samla in totalt 40 000 kronor till Bröstcancerförbundet.
Publicerad 29 augusti 2021 • Uppdaterad 30 augusti 2021
Camilla i hennes Volvo Amazon.
Camilla i hennes Volvo Amazon.Foto: Niclas Nilsson

Det var i februari 2020 som Camilla genomförde en vanligt rutinkontroll, mammografi. Kort därefter får hon ett telefonsamtal från sjukhuset som vill göra ännu en undersökning. Efter ultraljud och biopsi fick hon det chockartade beskedet att hon hade bröstcancer.

Det som väntade var en omtumlande tid med operation, cellgifter, strålning och en känslomässig berg-och-dalbana. I samband med att Camilla blev på bättringsvägen samtalade hon och väninnan Anette över en middag i november 2020. Det skulle bli startskottet för projektet Rosa Rallyrattar.

– Hon frågade vad jag skulle göra med mitt liv nu när jag har blivit fri från cancern. Jag svarade att jag skulle vilja ha en Volvo Amazon och köra rally, för jag vet fan inte hur länge jag lever, säger Camilla.

Camilla och Anette under Kungsrallyt 2021.
Camilla och Anette under Kungsrallyt 2021.Foto: Pelle Persson

Anette blev lika exalterad över idén som Camilla och ställde direkt upp som kartläsare. De kom även överens om att de även skulle starta en insamling för att hjälpa människor i samma situation som Camilla. Där och då föddes Rosa rallyrattar.

– Jag hade aldrig kört rally innan, men jag har varit kartläsare innan. Men jag fick aldrig chansen att köra. Jag visste att jag var ganska duktig på att köra, i alla fall för fort, säger Camilla och skrattar.

Under våren 2021 stod bilen klar och Camilla och kartläsare Anette var redo att möta Rallysverige. I augusti deltog de i Kungsrallyt på Öland, och det blev bättre än vad Camilla någonsin hade kunnat tänka sig.

Foto: Niclas Nilsson

– Det var fantastiskt roligt. Det var inte som andra rallyn där man ska köra fort. Här var det mer att köra lagom fort och utföra moment. Dock vann vi inte, men vi var nog inte så lång ifrån. Jag har svårt att smälta det fortfarande, att jag fick vara med och uppleva detta.

Förutom själva tävlingsmomentet fick Camilla stå i centrum då hon fick ställa sig på scen och berätta om sin historia.

– Det var väldigt känslomässigt där uppe. Många i publiken hade tårar på kinderna och då har man ändå förmedlat en känsla som man kan känna sig igen i. Många kom fram efteråt och grät och berättade om att deras fru hade gått bort eller att de själva hade haft bröstcancer. Bara det gör att man förstår hur viktigt det här är.

Foto: Niclas Nilsson

– Jag fick prata med Kungen och Drottningen. De tyckte det var ett bra initiativ och ett bra projekt som var viktigt.

Efter talet rasade det in pengar till insamlingen. Totalt lyckades de få in 40 000 kronor under Kungsrallyt.

– Målet framöver att samla in pengar på resans gång stötta andra människor. Det här ger energi till många som inte orkar tänka framåt när man sitter i en cancerresa.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.