1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rundvisning: Så ser första delen av Tallhagsskolan ut

Till hösten 2020 startar en del av verksamheten på nya Tallhagsskolan. Först ut är förskolan Tallen och Gröndalsskolan (träningssärskolan) som öppnas för både elever och personal. KalmarPosten har varit och kikat på de nya lokalerna.
Utbildningsnämndens ordförande Lasse Johansson (S), Susanne Lind, rektor för nya Gröndalsskolan och Hildur Blaasvaer Brorsson, rektor för förskolan Tallen.
Foto: Agnes Aronsson

Ett stort arbete har lagts ner på Tallhagsskolan. På området finns mellanstadie- och högtadieskola, träningssärskola och förskola.

– Det beräknas bli 1000 mer elever i skolan inom en kommande 10-årsperiod. Tallhagsskolan möter behovet i centrala Kalmar, säger utbildningsnämndens ordförande Lasse Johansson (S), på plats vid den nya skolan.

Förskolan Tallen öppnar upp den 10 augusti och är byggd för 120 barn. Till hösten börjar 90 stycken och sedan kommer det fyllas på med fler efterhand. De flesta barnen kommer från områdena Rödingen och Getingen.

– De befintliga barngrupperna flyttas ihop med personalen, så det blir så små förändringar för barnen som möjligt. Vissa av barnen har varit här och lekt i veckan och de har gett toppbetyg, säger Hildur Blaasvaer Brorsson, rektor för förskolan Tallen när hon visar upp de nya lokalerna tillsammans med Lasse Johansson och Susanne Lind, rektor för nya Gröndalsskolan.

På Tallen blir det åtta olika förskoleavdelningar med upp till 15 barn i varje avdelning. Det finns bland annat rum för vila, bygg och konstruktion. Förskolan Tallen får sin mat från Tallhagsskolans nya matsal. Den delas även av mellanstadiet och högstadiet, som börjar på skolan nästa år, samt träningssärskolan som öppnar lagom till höstterminen i år. Träningssärskolan går under namnet Gröndalsskolan.

Som det ser ut i nuläget kommer det gå barn i åldrarna sex år till 16 år på Gröndalsskolan. Skolan blir helt anpassad efter elevernas olika behov. Det finns ledstångar på plats, vilket ger en miljö som är anpassad för gåträning.

– Det är de små framstegen som ger de stora framgångarna, säger Susanne Lind, rektor på Gröndalsskolan.

Liftar finns i de flesta utrymmen, med skensystem i taken, eftersom det är viktigt för såväl elever som personal att det är en bra arbetsmiljö. Skåpen är anpassade så att de är tillgängliga för elever i rullstol. Det har byggts en modern amfiteater i skolan, vilket även fyller ett bra syfte med trappträning.

På Gröndalsskolan finns fyra olika basrum som kommer inhysa fem till åtta elever i varje. Totalt flyttar ett 40-tal elever in i Gröndalsskolan lagom till höstterminen.

– Det här är en unik satsning i Sverige, de här resurserna som skolan har. Folk från andra kommuner i Sverige har visat stort intresse och har velat komma och kolla hur vi har gjort. Kollegiet från särskolan har fått vara med i planeringen och varit med och utformat skolan efter de behov som eleverna har, säger Lasse Johansson.

Gröndalsskolan har sin skolgård på innergården, omringad av skolan, vilket gör att inga obehöriga kan ta sig in. Precis som med resten av skolan har kollegiet haft stora möjligheter att påverka utemiljön. Susanne Lind berättar att de önskade en tillgänglig lekmiljö med möjlighet att cykla, gå med rullator eller köra rullstol.

– Vi ville ha en inspirerande utemiljö som lockar till rörelse och utevistelse. Vi har haft Skälby som förebild. En av de få förluster vi kan se med att verksamheten flyttar från Oxhagsskolan är att vi mister närheten till Skälby, men nu har vi en riktigt bra utemiljö här också, säger Susanne Lind, när hon visar upp innergården tillsammans med de andra.

Nästa år flyttar ytterligare 40 elever från Tullbroskolan in på Gröndalsskolan när A-huset står färdigt.

Hur har personalens reaktioner varit på den här flytten?

– Personalen är trötta men positivt överväldigade. De har jobbat hårt med det här, men vi har varit så delaktiga hela vägen att vi känner oss trygga. I takt med att vi lämnar Oxhagsskolan och stänger dörr för dörr där så blir det här mer verkligt. Vi har jobbat många år för detta.

Ledstång på Gröndalsskolan.
Foto: Agnes Aronsson
Basrum på Gröndalsskolan.
Foto: Agnes Aronsson
Utemiljön på Gröndalsskolan.
Foto: Agnes Aronsson
Utemiljön på Gröndalsskolan.
Foto: Agnes Aronsson
Utemiljön på Gröndalsskolan.
Foto: Agens Aronsson
Gröndalsskolans lokal
Foto: Agnes Aronsson
Matsalen
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Förskolan Tallens utegård.
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Förskolan Tallens utegård.
Foto: Agnes Aronsson
Förskolan Tallens utegård.
Foto: Agnes Aronsson
Förskolan Tallens utegård.
Foto: Agnes Aronsson

Läs mer

Öland

Nu mäts badtemperaturen på Ölands östra sida

Mörbylånga kommun utökar sin service med badtemperaturerna.

Nyheter

Regionen polisanmäler misstänkt dataintrång

Region Kalmar län har gjort en polisanmälan mot en medarbetare.

Kalmar

Två tjänstemän i Kalmar hotades till livet i går

Under onsdagen anmäldes två fall av hot eller förgripelse mot tjänsteman till polisen.

Öland

Så genomförs Victorialoppet i år

Den 40-åriga traditionen Victorialoppet genomförs virtuellt i år, på grund av den rådande pandemin. Det innebär att alla som vill genomföra loppet har möjlighet att göra det mellan 10 juli och 15 juli, var som helst i världen.

Kalmar

Bilist i hög fart tvärnitade – cyklist kraschade in i bilen

Bilisten körde även över en annan cyklists fot. Han misstänks nu för grov misshandel, vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycka.

Kalmar

Blåljus: Man greps av polis under pågående inbrott

En man var i full färd med att göra inbrott i en fastighet, när personer från allmänheten fattade misstankar och larmade polisen.